Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»: платникам про особливості декларування

, опубліковано 23 квітня 2021 о 14:57

Днями начальник Старобільської ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області Микола Гаркавий під час сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» спілкувався з платниками податків щодо декларування доходів, отриманих у 2020 році.

Чи має право на податкову знижку громадянин, який навчається у закладі вищої освіти за кордоном?

Відповідно до ст. 166 Податкового кодексу України до переліку витрат, дозволених до включення до податкової знижки відноситься, зокрема, сума коштів, сплачених платником податку на користь вітчизняних закладів освіти для компенсації вартості здобуття середньої професійної або вищої освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення, який не одержує заробітної плати.

Відповідно до Закону України «Про освіту» в Україні визначено поняття закладів середньої професійної або вищої освіти. Закордонні заклади освіти не входять до галузі освіти згідно з чинним законодавством України. Отже, платники податків які навчаються за кордоном права на податкову знижку, в частині витрат у вигляді суми коштів, сплачених на користь закордонних закладів освіти не мають.

Чи оподатковуватиметься дохід від продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід отриманий громадянином від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується. Умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину.

Тому дохід від продажу квартири, яку отримано у спадщину, не оподатковується навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років.

Фізична особа отримала доходи від операцій з продажу (обміну) майна, дарування протягом звітного року і при нотаріальному посвідченні договорів ПДФО був сплачений. Чи потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи у такому випадку?

Відповідно до п. 179.2 Податкового кодексу України, обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і декларація не подається, якщо він отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок.

Яка відповідальність за неподання декларацій передбачена чинним законодавством?

Неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, контроль за сплатою яких покладено на контролюючі органи, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

Крім того, відповідно до ст. 1641 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зі змінами) за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Чи зобов’язана громадянка України подати декларацію про майновий стан і доходи, якщо вона виїжджає за кордон на постійне місце проживання?

Відповідно до п. 179.3 Податкового кодексу України платники податку – резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов’язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.

Старобільський сектор організації роботи

організаційно-розпорядчого управління