Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання платників на «гарячій лінії»

, опубліковано 05 квітня 2021 о 16:49

Днями у Рубіжанській ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області відбувся сеанс телефонного зв'язку «гаряча лінія». На питання платників податків щодо декларування доходів громадянами, порядку застосування РРО та ПРРО, електронних сервісів ДПС відповідала начальник Рубіжанського відділу електронних сервісів управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Луганській області Алла Нікуліна.

Чи потрібно подавати декларацію у разі продажу квартири, яка була отримана у спадщину?

Дохід, отриманий платником податку від продажу не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Однак умова щодо перебування такого майна у власності понад три роки не розповсюджується на майно, отримане платником у спадщину (пункт 172.1 ПКУ).

Отже, дохід, отриманий від продажу квартири, яку отримано у спадщину, навіть якщо квартира перебуває у власності менше трьох років, не оподатковується.

Якщо за операцією купівлі-продажу одного з об’єктів нерухомого майна, не виникає обов’язку щодо сплати податку, то подавати річну декларацію про майновий стан і доходи у такому випадку не потрібно.

Можна подати декларацію про майновий стан і доходи дистанційно?

Так. Громадяни, які отримали електронний цифровий підпис, можуть скористатися послугами електронного сервісу ДПС України «Електронний кабінет» та оперативно, не відвідуючи податкову, подати декларацію про майновий стан і доходи. Крім цього, зазначений сервіс допоможе заповнити декларацію без помилок.

Чи необхідно використовувати РРО/ПРРО для ветеринарних послуг з 1 січня 2021 року?

Ветеринарні аптеки та заклади ветеринарної медицини (клініки) не здійснюють діяльності у сфері охорони здоров’я людей, тому вимоги щодо застосування РРО з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року на них не розповсюджуються.

Рубіжанський сектор організації роботи

організаційно-розпорядчого управління