Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У Лисичанському управлінні відповідали на запитання платників податків

опубліковано 30 липня 2020 о 10:13

Днями у Лисичанському управлінні Головного управління ДПС у Луганській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» щодо новації у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій. На запитання платників відповідала начальник управління Ніна Кравченко. Наводимо питання, які цікавили платників податків.

В чому полягає відмінність програмних РРО від класичних?

Законодавець надав можливість використовувати замість традиційних РРО нову модель - програмні РРО. Але це не заміна класичних РРО, а альтернатива в сучасних умовах.

Програмний РРО - це фактично програма, яка може бути встановлена на будь-який гаджет, в тому числі і на смартфон, таким чином перетворюючи його на касовий апарат. Також на будь-який пристрій – планшет, ноутбук, комп’ютер.

Відмінність полягає в тому, що для класичного РРО фіскалізація здійснюється в мікросхемі або в наборі мікросхем, яка знаходиться в середині фіскального блоку. У програмному РРО фіскалізація буде здійснюватися на фіскальному сервері ДПС. Це означає, що фактично фіскальним сервером присвоюється фіскальний номер кожному чеку, який генерується таким програмним реєстратором по кожній розрахунковій операції. Після чого чек вважається фіскалізованим.

Які додаткові переваги програмних РРО?

Це - Z-звіти, які генеруються автоматично, тобто і штрафів за нероздрукування такого звіту не буде. Втратять актуальність і Книги обліку розрахункових операцій, і розрахункові книжки.

Як буде здійснюватись реєстрація програмного РРО?

Після того як платник скачає з сайту ДПС безкоштовне програмне забезпечення або придбає незалежну програму, а також встановить на свій пристрій, йому необхідно буде зареєструвати цей програмний РРО.

Реєстрація програмного РРО буде здійснюватися платником податків через Електронний кабінет (далі - ЕК). Через ЕК буде повідомлятися певна інформація про користувача даного програмного РРО, буде присвоєно фіскальний номер програмному РРО та включено його до відповідної бази даних.

Лисичанське управління