Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У форматі відкритого діалогу відбулась онлайн-зустріч фахівців Головного управління ДПС у Луганській області з представниками відділу соціального захисту населення однієї із ОТГ Луганщини

опубліковано 09 липня 2024 о 08:17

Нещодавно у Головному управлінні ДПС у Луганській області відбулась онлайн-зустріч з представниками відділу соціального захисту населення однієї із ОТГ Луганщини під час якої податківці надали роз’яснення щодо порядку оподаткування податком на доходи фізичних осіб та військовим збором вартості путівок на оздоровлення та/або відпочинок дітям ВПО, як додаткове благо.

Так, фахівці податкової поінформували, що статтею 6 Конституції України передбачено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади, здійснюють свої повноваження у встановлених цією Конституцією межах і відповідно до законів України.

Посадові та службові особи контролюючих органів згідно з пп. 21.1.1 п. 21.1 ст. 21 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) зобов’язані дотримуватися Конституції України та діяти виключно у відповідності з Кодексом та іншими законами України, іншими нормативними актами.

Перелік доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, визначено статтею 165 Кодексу.

Відповідно до пп. 165.1.35 п.165.1 ст.165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається суми доходів, а саме:

- вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію осіб з інвалідністю, на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років, які надаються йому безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) професійною спілкою, до якої зараховуються профспілкові внески платника податку - члена такої професійної спілки, створеної відповідно до законодавства України, або за рахунок коштів відповідного фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію осіб з інвалідністю, на території України платника податку та/або членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року.

Відповідно до пп. 164.2.17 п.164.2 ст.164 Кодексу підлягає включенню до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених статтею 165 цього Кодексу).

Під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з цим Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою, визначеною вимогами п. 164.5 ст.164 Кодексу.

Відповідно до ст.162 Кодексу оподаткування вищезазначених доходів здійснюється податковим агентом за рахунок коштів платника податків-фізичної особи, яка отримує доходи, як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.