Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особа - нерезидент постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України: коли виникає обов'язок щодо реєстрації платником ПДВ

, опубліковано 18 січня 2022 о 10:11

Про це розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян в коментарі журналісту газети «Луганщина.UA».

За її словами, відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України від 03.06.2021 № 1525-IX зміни, які внесені ним до Податкового кодексу України (далі - Кодекс) в частині реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України, застосовуються до податкових періодів починаючи з 1 січня 2022 року.

Обов'язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає у особи-нерезидента, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 млн грн (далі - граничний обсяг операцій). Ця сума обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

Людмила Хворостян зазначила, заява про обов’язкову реєстрацію особи-нерезидента як платника ПДВ, яка у 2021 році досягла зазначеного граничного обсягу операцій, подається такою особою-нерезидентом до 31 березня 2022 року включно (тобто до 31 березня включно відповідного календарного року, наступного за роком, у якому така особа-нерезидент досягла граничного обсягу). Ця заява подається через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Якщо особа-нерезидент, яка не досягла граничного обсягу операцій, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник ПДВ, така особа може подати заяву про реєстрацію як платника ПДВ. Зробити це можна не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку звітного (податкового) періоду (кварталу), з якого така особа- нерезидент вважатиметься платником ПДВ.

Таким чином, починаючи з дати набрання чинності Законом № 1525 (тобто з 1 січня 2022 року), особа-нерезидент може подати заяву про добровільну реєстрацію у строк до 21 березня 2022 року включно, якщо вважає за доцільне бути платником ПДВ, починаючи з першого дня другого кварталу 2022 року

Заступник начальника податкової регіону звернула увагу, що у разі обов'язкової реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України, така особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з дати внесення запису до реєстру платників ПДВ. Внесення запису до реєстру платників податку здійснюється протягом трьох робочих днів після надходження заяви про реєстрацію як платника податку до податкового органу.

У разі добровільної реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України, така особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з першого числа звітного (податкового) періоду (кварталу), наступного за днем спливу 10 календарних днів після подання до податкового органу заяви про реєстрацію як платника податку

Людмила Хворостян підсумувала, що інформація про дату реєстрації особи-нерезидента як платника ПДВ направляється податковим органом такій особі через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги.

Одночасно відповідне повідомлення надсилається на адресу електронної пошти, що зазначена в заяві про реєстрацію особи-нерезидента як платника ПДВ.

Особі-нерезиденту разом з інформацією про дату реєстрації платником ПДВ надсилається інформація про: індивідуальний податковий номер особи-нерезидента, зареєстрованої як платник ПДВ; звітний (податковий) період; граничні строки подання податкової звітності з ПДВ; граничні строки і порядок сплати податкових зобов'язань.