Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання дня: Як нараховується та сплачується податок на майно фізичних осіб?

, опубліковано 18 жовтня 2021 о 08:01

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідала платнику податків заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян.

Громадяни сплачують податок на майно (земельний податок, орендна плата, податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та транспортний податок) на підставі податкового повідомлення-рішення.

Таке повідомлення контролюючий орган надсилає в порядку, передбаченому ст. 42 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) за місцем податкової адреси фізичної особи (місцем реєстрації).

Пунктом 45.1 ст. 45 ПКУ визначено, що податковою адресою платника податків - фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Відповідно до п. 1 та п. 2 Розділу IХ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України 29.09.2017 № 822, фізичні особи – платники податків зобов’язані подавати до контролюючих органів відомості про зміну даних, які вносяться до Облікової картки або Повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті), протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання Заяви за формою № 5ДР або Заяви за формою № 5ДРП відповідно.

Сплачується податок на майно протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем розташування об'єкта/об'єктів оподаткування і зараховується до місцевого бюджету.

Сплатити податок можна як в установах банків, так і у поштових відділеннях, а також через Електронний кабінет за допомогою сервісу «Стан розрахунків з бюджетом». Громадяни, які мешкають у сільській місцевості, можуть сплачувати податок через каси сільських рад або рад об’єднаних територіальних громад.

Нагадаємо: з метою надання роз’яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області діє телефонна «гаряча лінія».