Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Які передбачені механізми врегулювання податкового боргу з метою соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів

, опубліковано 11 січня 2021 о 09:35

Про це розповіла начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина під час коментаря журналісту радіоканалів УР-1 та FM «Пульс».

Вона зазначила, що з метою соціальної підтримки платників податків під час здійснення протиепідемічних заходів, направлених на зупинення поширення коронавірусної інфекції, прийнято Закон України № 1072. Цей закон набрав чинності 10 грудня 2020 року та вніс зміни до Податкового кодексу України, зокрема, в частині списання та відстрочення податкового боргу.

«Законодавець передбачив одразу декілька механізмів врегулювання податкового боргу, залежно від його суми та категорії платників податків – боржників. Ці механізми є різними за змістом і способом застосування», – розповіла Ольга Височина.

За її словами, перший напрямок, це списання податкового боргу, загальна сума якого за усіма податками і зборами станом на 01 листопада 2020 року не перевищує 3060 гривень у будь-якого платника податків, крім платників, що перебувають у процедурах банкрутства, та платників, що мають податковий борг з митних платежів, та залишилась непогашеною на дату такого списання.

«По Луганській області зазначеній категорії платників податків у грудні 2020 року списано податковий борг на загальну суму 41,8 млн гривень. Списання здійснено контролюючим органом одноразово та одночасно усім платникам податків. Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету, або у разі його звернення до контролюючого органу із відповідним запитом. Крім того, інформацію про таке списання буде оприлюднено на вебпорталі ДПС», - зазначила керівниця відомства.

Відповідно до другого напрямку врегулювання податкового боргу, платники податків – фізичні особи, в тому числі самозайняті особи, можуть звернутися до податкової із заявою довільної форми (без будь-яких додаткових документів) щодо відстрочення погашення податкового боргу, у сумі до 6800 грн, який виник до 1 грудня 2020 року. Таке відстрочення може бути надано до 29 грудня 2021 року без нарахування процентів за користування відстроченням. При погашенні платником податків повної суми відстроченого податкового боргу не пізніше встановленого строку (тобто 29 грудня 2021 року), штрафні санкції і пеня на такі сплачені суми не застосовуватимуться.

Ольга Височина звернула увагу платників також на прощення фінансових санкцій за умови прискореної сплати основної суми податкового боргу. Зазначена норма розповсюджується на платників податків, що станом на 1 листопада 2020 року мають податковий борг. При цьому, є певні категорії платників, на яких ця норма не розповсюджується. Це великі платники податків; особи, на яких поширюються судові процедури з банкрутства; особи, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу; окремі банки; особи, які мають податковий борг з митних платежів; особи, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Щоб скористатися цією процедурою платнику податків необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем обліку його податкового боргу із відповідною заявою в довільній формі та забезпечити протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом № 1072 погашення грошовими коштами основної суми податкового боргу, що виник станом на 1 листопада 2020 року, та своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань. Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

«При цьому, звертаюся до платників податків з метою уникнення негативних наслідків виконуйте податковий обов’язок та сплачуйте податки вчасно і в повному обсязі», – підсумувала Ольга Височина.