Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маркування імпортних рідин для електронних сигарет марками акцизного податку

, опубліковано 11 січня 2021 о 08:32

У Головному управлінні ДПС у Луганській області звернули увагу. Ввезення на митну територію України рідин, що використовуються в електронних сигаретах, може здійснюватися з 01.01.2021 року лише маркованими акцизними марками. Маркування відбувається за межами території України.

Нагадаємо: Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ внесено зміни, зокрема, до статей 226 та 227 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), які набирають чинності з 01.01.2021.

Цими змінами передбачено:

маркування марками акцизного податку рідин, що використовуються в електронних сигаретах;

встановлено нові види марок (РІ - "рідина імпортна", РВ - "рідина вітчизняна");

визначено, що кожна марка акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах, повинна мати окремий номер та позначення про квартал і рік випуску марки.

Для одержання марок акцизного податку імпортер повинен подати продавцю таких марок заявку-розрахунок затвердженої форми; платіжні документи, що підтверджують внесення плати за марки та сплату податку до відповідного бюджету (пункт 226.14 Кодексу).

Порядок ввезення на митну територію України імпортних рідин, що використовуються в електронних сигаретах, визначено статтею 227 Кодексу та передбачає таке.

Суб'єкти господарювання - юридичні та фізичні особи, які уклали з іноземними виробниками або іншими нерезидентами контракт (договір) про постачання в Україну рідин, що використовуються в електронних сигаретах, мають право ввозити на митну територію України імпортні рідини, що використовуються в електронних сигаретах, якщо:

а) ввезення їх на митну територію України здійснюється виключно через визначені Кабінетом Міністрів України пункти пропуску через державний кордон, які зазначені покупцями марок (імпортерами) у заявці-розрахунку;

б) маркування рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється в установленому порядку марками акцизного податку встановленого зразка.

У разі ввезення покупцем марок (імпортером) на територію України за контрактом (договором) про постачання рідин, що використовуються в електронних сигаретах, кількома партіями у такому контракті (договорі) центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, робляться відмітки про кількість виданих марок акцизного податку із зазначенням дати їх видачі (пункт 227.2 Кодексу).

Строк одержання марок акцизного податку для кожного контракту визначається покупцями марок (імпортерами) за погодженням із продавцем марок залежно від обсягу товарів, що ввозяться, але становить не більше п'яти робочих днів від дати подання документів для одержання марок акцизного податку, зазначених у пункті 226.14 Кодексу (пункт 227.3 Кодексу).

Придбані марки акцизного податку передаються покупцями марок (імпортерами) іноземним суб'єктам господарювання для маркування рідин, що використовуються в електронних сигаретах, що підлягають подальшому ввезенню на митну територію України (пункт 227.4 Кодексу).

 

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно, використовуючи електронні сервіси, у т.ч. «Електронний кабінет» та «InfoTAX».

Актуальну податкову інформацію можна отримати також на офіційних сторінках служби у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/TaxUkraine/

https://t.me/tax_gov_ua

https://www.youtube.com/channel/UCvdcv-7iVw7IGL0uFa_6Uaw

https://www.youtube.com/channel/UCggb4UOzdEjxmByM1MvhokA

https://www.facebook.com/tax.lugansk/

https://t.me/lg_tax