Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий борг та його наслідки (для фізичних осіб)

, опубліковано 25 листопада 2020 о 08:17

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Несвоєчасне та неповне перерахування до бюджету суми узгодженого грошового зобов’язання призводить до виникнення податкового боргу.

У разі виникнення податкового боргу у фізичної особи їй надсилається податкова вимога (якщо загальна сума податкового боргу перевищує 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Стягнення податкового боргу фізичної особи - підприємця або громадянина здійснюється за рішенням суду державною виконавчою службою відповідно до закону про виконавче провадження не раніше, ніж через 30 календарних днів з дня надсилання (вручення) платнику податкової вимоги.

Під час відкриття виконавчого провадження та не пізніше наступного робочого дня після виявлення майна виконавцем виноситься постанова про арешт майна (коштів) боржника. Арешт накладається у розмірі суми стягнення з урахуванням виконавчого збору, витрат виконавчого провадження, штрафів та основної винагороди приватного виконавця на все майно боржника або на окремі речі.

За порушення законодавства з питань оподаткування та іншого законодавства платники податків несуть відповідальність.

Застосування фінансової відповідальності передбачено у вигляді штрафних санкцій та пені, що матиме додаткове фінансове навантаження.

Зазначаємо, що у разі наявності у платника податкового боргу до 1020 грн, податкова вимога боржнику не надсилається, але при цьому на заборговану суму нараховуються штрафні санкції та пеня.

Для того щоб дізнатися про наявність/відсутність заборгованості, платник може особисто звернутися до контролюючого органу або скористатись власним «Електронним кабінетом платника податків» чи електронним сервісом «Дізнайся більше про свого бізнес партнера», який надає можливість кожному відвідувачу перевірити як власну заборгованість, так і заборгованість контрагента.

Звертаємо увагу платників податків на необхідність дотримання вимог наказу Мінфіну від 24.07.2015 № 666. За наявності податкового боргу при заповненні розрахункового документу на сплату податків у полі «призначення платежу» зазначати код виду сплати 140 – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу.