Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія» з платниками податків з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування

, опубліковано 26 листопада 2021 о 08:24

Днями начальником Новопсковської ДПІ Головного управління ДПС у Луганській області Юлією Тищенко проведено сеанс телефонної «гарячої лінії» з платниками податків з питань одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Підчас спілкування абоненти звернулися на «гарячу лінію» з наступними питаннями:

Як подати одноразову (добровільну) спеціальну декларацію?

Одноразова (спеціальна) добровільна декларація подається безпосередньо декларантом до контролюючого органу в електронній формі (п.п. 6.2 п. 6 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи потрібно відкривати у банку поточний рахунок із спеціальним режимом використання, якщо кошти вже розміщені на поточних рахунках у банку?

Вимога щодо відкриття фізичною особою поточного рахунку із спеціальним режимом використання стосується виключно готівкових коштів у національній та іноземній валютах, а отже не поширюється на кошти, які вже розміщені фізичною особою на поточних рахунках у банку (п. 9 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Чи затверджено порядок відкриття, закриття та зарахування коштів на спеціальний рахунок?

Так. Постановою Правління Національного банку України від 05 серпня 2021 року № 83 затверджено Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Який термін сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування у разі подання одноразової декларації?

Сплата збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування здійснюється протягом 30 календарних днів з дати подання декларації або трьома рівними частинами:

першого платежу - протягом 30 календарних днів з дати подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації;

другого платежу - до 1 листопада 2023 року;

третього платежу - до 1 листопада 2024 року у разі вибору декларантом альтернативної ставки збору (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

При цьому порядок вибору порядку сплати збору зазначається декларантом самостійно у декларації у розділі XII декларації (або протягом 30 календарних днів або трьома рівними частинами).

Які наслідки матиму у разі не сплати або сплати не в повному обсязі задекларованої суми збору?

У разі несплати або сплати не в повному обсязі суми збору така декларація вважається неподаною, а також на декларанта не поширюються державні гарантії і звільнення від відповідальності (п. 12 підрозділу 94 розділу ХХ Кодексу).

Новопсковська ДПІ