Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»: право громадян на податкову знижку

, опубліковано 17 листопада 2020 о 10:41

На запитання платників податків відповідала начальниця Станично-Луганського відділу податків і зборів з фізичних осіб управління податкового адміністрування Головного управління ДПС у Луганській області Світлана Оберемок.

Під час «гарячої лінії» порушувались такі питання.

Який термін подання документів для застосування права на податкову знижку? Чи можна подати документи онлайн?

Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (підпункт 166.1.2 Податкового кодексу України (далі - ПКУ).

За вибором платника декларація може бути подана в один із таких способів:

особисто або уповноваженою на це особою;

надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

ДПС запроваджено електронний сервіс в «Електронному кабінеті» з заповнення та подання податкової декларації про майновий стан і доходи платниками податків – фізичними особами в електронному вигляді.

Крім того, на офіційному веб-порталі ДПС (https://cabinet.tax.gov.ua) в банері «Деклараційна кампанія 2019» розміщено електронні форми декларації та приклади її заповнення.

Якщо студент навчається на військовій кафедрі, чи можна отримати податкову знижку за навчання? 

Платник податку має право включити до податкової знижки фактично здійснені ним протягом звітного податкового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти такого платника податку та/або члена його сім’ї першого ступеня споріднення.  

Однією з складових структури вищої освіти є кафедра військової підготовки, яка проводить підготовку курсантів (слухачів, студентів) для подальшої служби на посадах сержантського, старшинського, офіцерського або начальницького складу у військових формуваннях (ст. 33 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту).

Військова підготовка проводиться, зокрема, для надання фізичним особам платних послуг у галузі вищої освіти, пов’язаних з військовою підготовкою, для забезпечення реалізації права таких осіб на рівні можливості у виборі професії шляхом здобуття додаткових знань, умінь і навичок, необхідних для майбутньої професійної діяльності (п. 4 «Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу», затвердженого постановою КМУ від 01.02.2012 № 48).

Отже, платник податку, який навчається на військовій кафедрі навчального закладу, є здобувачем професійної військової освіти, тому має право на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року на суму витрат, понесених ним на користь закладу освіти за навчання на військовій кафедрі.

Коли можна подати декларацію на податкову знижку, якщо здійснювалась благодійність на запобігання поширенню коронавірусної хвороби?

На 2020 рік передбачена податкова знижка на суму коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів, медобладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів, які добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням, благодійним організаціям, закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій протягом карантину.

Зазначені витрати включаються до складу податкової знижки у повному обсязі без урахування обмежень, визначених підпунктом 166.3.2 ПКУ (тобто без обмеження суми в межах 4 % загального оподатковуваного доходу, отриманого протягом звітного року).

Цією податковою знижкою фізичні особи зможуть скористатись за результатами 2020 року.

Для цього у 2021 році необхідно буде подати річну декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік.

Старобільський сектор організації роботи

організаційно-розпорядчого управління