Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Завершено першу звітну кампанію з CRS

опубліковано 12 липня 2024 о 13:31

Відповідно до пункту 2 наказу Міністерства фінансів України від 25.09.2023 № 516 «Про затвердження Порядку заповнення та подання фінансовими агентами звіту про підзвітні рахунки відповідно до багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки», перший звіт про підзвітні рахунки за звітний період, що розпочинається 1 липня 2023 року та завершується 31 грудня 2023 року, повинен бути поданий підзвітними фінансовими установами (ПФУ) до контролюючого органу в строк до 1 липня 2024 року.

Так, станом на 1 липня 2024 року ДПС було отримано звіти про підзвітні рахунки від 1652 ПФУ, що складає 91 % від усіх зареєстрованих ПФУ.

Нагадуємо, що відповідно до пункту 1181.1 статті 1181 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), неподання ПФУ звіту про підзвітні рахунки відповідно до вимог статті 393 Кодексу тягне за собою накладення штрафу у 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року. Сплата такого штрафу не звільняє ПФУ від обов’язку подання звіту про підзвітні рахунки.

Водночас штраф, встановлений пунктом 1181.3 статті 1181 Кодексу, за несвоєчасне подання звіту про підзвітні рахунки у 2024 році не застосовується згідно з пунктом 531.3 розділу 10 підрозділу ХХ Кодексу.

ДПС наголошує, що ті ПФУ, які своєчасно не подали звіти про підзвітні рахунки, все ще мають змогу подати перший звіт без застосування штрафних санкцій.

Довідково:

Нагадуємо, Common Standard on Reporting and Due Diligence for Financial Account Information або Загальний стандарт звітності та належної перевірки інформації про фінансові рахунки (Загальний стандарт звітності CRS) – це міжнародний стандарт, що вимагає від країн, які його імплементують, здійснювати збір інформації від фінансових установ про фінансові рахунки власників рахунків та щорічно на автоматичній основі обмінюватись такою інформацією з юрисдикціями-партнерами з обміну в рамках Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки (Multilateral Competent Authority Agreement on Automatic Exchange of Financial Account Information (MCAA CRS).

Впровадження CRS в українське законодавство та практику здійснюється за підтримки Програми Європейського Союзу з підтримки управління державними фінансами в Україні (EU4PFM).