Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо своєчасної сплати ЄСВ

опубліковано 29 березня 2024 о 08:11

В Україні єдиний соціальний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ) спрямовується до спецфондів та формує дохідну частину Пенсійного фонду. Відтак, своєчасна сплата нарахованих сум та якнайшвидше погашення заборгованості, у разі її виникнення, має бути пріоритетною не тільки для роботодавців, а й для кожного громадянина. Адже своєчасна сплата ЄСВ гарантує громадянам право на соціальний захист. Натомість, несвоєчасна сплата – це не отримані пенсії, недофінансовані медицина, освіта та культура, не здійснені соціальні виплати громадянам тощо.

Зважаючи на це, Головне управління ДПС у Луганській області звертає увагу роботодавців та застрахованих осіб на наступне:

- сума недоїмки з ЄСВ не підлягає списанню, навіть у процедурі санації відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства; - періоди, за які в реєстрі відсутні дані про сплату ЄСВ, не враховуються до страхового стажу для призначення пенсії, відповідно не враховується заробітна плата за ці період, відтак наймані працівники–застраховані особи втрачають страховий стаж;

- працівники роботодавців-боржників не отримають належної компенсації втраченого заробітку у зв’язку зі страховим випадком.

Відновлення прав громадянина на отримання пенсії та виплат у повному обсязі відбудеться лише після погашення роботодавцем заборгованості з єдиного внеску, погашення якої, після сплати, відбувається у порядку календарної черговості його виникнення.

Отже, своєчасна сплата ЄСВ, у т.ч. й заборгованих сум, – це не лише обов’язок перед державою, але й захищені соціальні гарантії для кожного громадянина України.