Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Офіційне працевлаштування: переваги для роботодавців та найманців

опубліковано 07 березня 2024 о 08:06

Конституцією України визначено, що кожен громадянин має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. 

Офіційне оформлення працевлаштування є своєрідною гарантією для найманця й роботодавця, та має свої переваги для обох сторін робочого процесу.

Перевага офіційного працевлаштування для працівника – це економічні та соціальні гарантії, визначені трудовим законодавством, передбаченим в КЗпП України, а це: право на гарантований розмір заробітної плати, право на відпустку, у тому числі додаткову й без збереження зарплати, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами; право на оплату лікарняного; право на скорочений робочий день через шкідливі умови праці; право на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань; право на допомогу у зв’язку з безробіттям тощо.

Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець, та з якої утримується й сплачується єдиний соціальний внесок, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи зараховується для стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися під час нарахування пенсії.

Серед переваг для роботодавців слід зазначити такі, як трудова дисципліна найманців, тобто підпорядкування працівників правилам трудового розпорядку, чітка регламентація їх прав та обов’язків, кадрова стабільність та налагоджена робота усіх учасників трудового процесу для досягнення позитивного результату. 

Тобто, офіційне оформлення трудових відносин для будь-якого роботодавця – це позитивний імідж, репутація та показник надійного й відповідального бізнес-партнера.

Отже, офіційне оформлення трудових відносин гарантує забезпечення прав і гарантій як роботодавців, так і найманих працівників.