Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Резиденти Дія Сіті відповідно до Закону України від 14.12.2021 №1946

, опубліковано 23 лютого 2022 о 11:26

Про це заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян розповіла у коментарі журналісту радіо «УР-1» та FM «Пульс».

Вона розповіла, що Верховна Рада України прийняла Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ, який є одним із етапів створення нових можливостей ведення бізнесу в ІТ-індустрії в Україні.

Водночас, для повноцінного функціонування режиму Дія Сіті з 1 січня 2022 набрав чинності Закон України від 14.12.2021 року № 1946-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», яким вносяться зміни до податкового кодексу та встановлюються ставки для резидентів Дія Сіті.

За словами Людмили Хворостян, Дія Сіті – це спеціальна податкова та правова система для інноваційного бізнесу. Це нові спеціальні режими оподаткування для ІТ-компаній та працівників ІТ-індустрії.

Резидентом Дія Сіті може бути зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку, незалежно від її місцезнаходження та місця провадження юридична особа, яка відповідає наступним критеріям:

здійснення діяльності у сфері ІТ (комп’ютерне програмування, консультування з питань інформатизації, діяльність із керування комп’ютерним устаткуванням, видання комп’ютерних ігор та інших програм, надання програмних продуктів у режимі «онлайн», освітня діяльність у галузі ІТ, кібербезпека тощо), про що має бути вказано у статуті компанії та/або відомостях, що містяться у Єдиному державному реєстрі;

розмір середньої місячної винагороди працівнику становить не менше, ніж еквівалент 1200 євро;

кількість залучених працівників та/або гіг-спеціалістів – не менше 9 осіб.

Податківець поінформувала про процедуру набуття статусу резидента Дія Сіті. По-перше, необхідно подати заяву до уповноваженого органу – Міністерства цифрової трансформації України.

Після чого відбувається розгляд та перевірка відповідності заяви про набуття статусу резидента Дія Сіті. Строк розгляду – 10 робочих днів з дня її надходження. Відсутність рішення про залишення заяви без розгляду або відмову в набутті статусу в передбачений Законом строк означає, що заява прийнята (діє принцип мовчазної згоди).

Далі уповноваженим органом надсилається рішення про набуття компанією статусу резидента Дія Сіті до Державної податкової служби України та за наявності відомостей – інформації про обрання заявником оподаткування як платника податку на прибуток.

На завершення процедури вноситься запис до реєстру Дія Сіті.

Також вона розповіла, що спеціальний режим оподаткування резидентів Дія Сіті передбачає можливість переходу ними на оподаткування податком на прибуток підприємств за особливими умовами, що передбачають ставку податку у розмірі 9 відсотків.

Повний перелік операцій, за якими визначається база оподаткування операцій резидента Дія Сіті наведений у підпункті 135.2.1 Податкового кодексу України.

Для резидентів Дія Сіті будуть реалізовані такі переваги:

Запровадження спеціального податкового режиму для працівників IT сфери та гіг-спеціалістів - 5% ПДФО, ЄСВ 22% від законодавчо встановленої мінімальної зарплати, військовий збір 1,5%.

Особлива форма працевлаштування - нова форма зайнятості GIG, що дозволить оптимізувати зайнятість і не збільшить податкове навантаження.

Посадовець зазначила, що перехід на застосування спеціального режиму оподаткування резидентів Дія Сіті здійснюється за заявницьким принципом. Умови переходу на оподаткування як резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах або відмови від такого оподаткування наведені у пункті 141.10 Податкового кодексу України.

Заява про перехід на оподаткування як резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах подається засобами електронного зв'язку в електронній формі до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий резидент Дія Сіті вважається платником податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому до контролюючого органу подана відповідна заява (у тому числі до уповноваженого органу під час звернення про набуття статусу резидента Дія Сіті у порядку, встановленому Законом України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні").

Юридичні особи, які подали заяву про перехід на оподаткування як резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах до уповноваженого органу під час звернення про набуття статусу резидента Дія Сіті, вважаються резидентами Дія Сіті - платниками податку на особливих умовах з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому юридичну особу внесено до реєстру Дія Сіті.

Резидент Дія Сіті, який є платником податку на прибуток підприємств на загальних підставах, може здійснити перехід на оподаткування як резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах один раз протягом календарного року.

Юридична особа, яка внесена до реєстру Дія Сіті, але не подала заяву про перехід на оподаткування як резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах, вважається резидентом Дія Сіті - платником податку на загальних підставах зі ставкою податку на прибуток у розмірі 18 відсотків.

Для відмови від оподаткування як резидента Дія Сіті - платника податку на особливих умовах резидент Дія Сіті не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного року подає до контролюючого органу за своєю податковою адресою засобами електронного зв'язку заяву в електронній формі з дотриманням вимог законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

«Розробники прогнозують, що Дія Сіті допоможе ІТ-компаніям зробити корпоративну структуру більш прозорою, отримати доступ до інвестицій та вести діяльність на кращих податкових підставах», - підсумувала заступник начальника податкової регіону.