Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості реєстрації платником ПДВ суб’єктів господарювання, які здійснюють експортні операції

, опубліковано 02 грудня 2021 о 10:41

В останньому інтерв'ю циклу начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина розповість про особливості реєстрації платником податку на додану вартість такої категорії суб’єктів господарювання як експортери.

Розкажіть, які існують особливості оподаткування ПДВ експортних операцій?

Відповідно до Податкового кодексу України операції з вивезення товарів за межі митної території України у митному режимі експорту оподатковуються податком на додану вартість за нульовою ставкою. Товари вважаються вивезеними за межі митної території України, якщо таке вивезення підтверджене в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України, митною декларацією, оформленою відповідно до вимог Митного кодексу України.

Датою виникнення податкових зобов’язань в разі експорту товарів є дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетинання митного кордону України, оформлена відповідно до вимог митного законодавства. Таким чином, за операцією з експортування (вивезення) товарів за межі митної території України податкові зобов’язання з ПДВ визначаються на дату фактичного здійснення такого вивезення, тобто на дату оформлення вантажної митної декларації контролюючим органом.

Зрозуміло, у зв’язку з цим, які будуть особливості реєстрації платником ПДВ?

Як уже зазначалося у попередніх інтерв’ю, відповідно до пункту 181.1 розділу V Податкового кодексу під обов'язкову реєстрацію як платника ПДВ підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Отже, суб’єкти господарювання, які здійснюють експортні операції в обсягах, що перевищують 1 млн грн та не включені до реєстру платників ПДВ зобов’язані зареєструватися як платники податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 Кодексу, крім особи, яка є платником єдиного податку першої – третьої групи. 

Підсумовуючи все вищесказане, в такому разі, коли підприємець повинен зареєструватися платником ПДВ?

Дивіться, у разі обов’язкової реєстрації особи як платника податку на додану вартість реєстраційна заява подається до контролюючого органу не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій.

І наостанок, яке головне побажання для всіх платників?

Створення належних умов, що сприяють дотриманню платниками податків податкового законодавства, можливе за умови підвищення рівня обізнаності широкого кола платників податків щодо його норм.

Вчасно сплачуйте податки та дотримуйтеся норм податкового законодавства. ДПС, у свою чергу, завжди відкрита до партнерської співпраці з кожним сумлінним платником податків.