Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

У якому випадку платник четвертої групи єдиного податку має зареєструватися платником ПДВ

, опубліковано 01 грудня 2021 о 14:04

Про це у продовженні циклу інтерв’ю з начальником Головного управління ДПС у Луганській області Ольгою Височиною щодо окремих норм податкового законодавства в частині реєстрації платником податку на додану вартість.

Отже, сьогодні мова йтиме про спрощену систему оподаткування, а саме про четверту групу платників єдиного податку, та їх відносини з податком на додану вартість. Спочатку розкажіть, хто відноситься до такої категорії платників.

Спрощену систему оподаткування юридична особа обирає самостійно, якщо така особа відповідає вимогам, установленим главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України.

До платників єдиного податку четвертої групи належать сільськогосподарські товаровиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній податковий (звітний) рік дорівнює або перевищує 75 відсотків.

Розберемося, у якому випадку такий сільськогосподарський товаровиробник повинен зареєструватися платником ПДВ.

Відповідно до пункту 294.1 Податкового кодексу податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку четвертої групи є календарний рік.

Водночас, відповідно до пункту 181.1 Податкового кодексу у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Податкового кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у конт­ролюючому органі за своїм місцезнаход­женням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 Податкового кодексу.

Тобто вищезазначеною нормою Податкового кодексу виключення для платників єдиного податку четвертої групи не передбачено.

Отже, сільськогосподарський товаровиробник – платник єдиного податку четвертої групи, у якого обсяг операцій з постачання товарів/послуг за результатами звітного податкового періоду сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), зобов’язаний зареєструватися платником ПДВ.