Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги землекористувачів – юридичних осіб

, опубліковано 01 грудня 2021 о 08:16

У Головному управлінні ДПС у Луганській області звертають увагу. Землекористувачі – юридичні особи, які декларують показники з плати за землю та по яких відсутня технічна документація на земельні ділянки, яким не присвоєно кадастрові номери (у т. ч. не виконано їх нормативну грошову оцінку), повинні направити запити до органів місцевого самоврядування щодо дозволу на формування використовуваних ними земельних ділянок, їх належного оформлення згідно з вимогами законодавства, включаючи їх нормативну грошову оцінку.

Так, згідно з підпунктом 14.1.147 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) плата за землю - обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності.

Платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та/або землекористувачі (стаття 269 Кодексу).

Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (пункт 286.1 Кодексу).

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (пункт 287.1 Кодексу).

Згідно зі статтею 288 Кодексу підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки.

Платниками орендної плати за землі державної та комунальної власності є юридичні особи, які уклали з відповідним органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою, радою об’єднаної територіальної громади) або органом виконавчої влади договір оренди земельної ділянки із земель державної або комунальної власності за місцем розташування такої земельної ділянки.

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав згідно з Земельним кодексом України (далі – ЗКУ) (стаття 125 ЗКУ).

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України від 01 липня 2004 року № 1952-IV «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (стаття 126 ЗКУ).