Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Здійснення автоматичного контролю при реєстрації акцизних накладних

, опубліковано 26 листопада 2021 о 08:11

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. З 08.09.2021 у зв'язку з доопрацюванням програмного забезпечення з приймання та обробки «Акцизна накладна», запроваджено зміни щодо реєстрації акцизної накладної.

Згідно з цими змінами:

перевіряється особа, що реалізує пальне на наявність ліцензії на право здійснення оптової або роздрібної торгівлі пальним або зберігання пального;

перевіряється доступний обсяг зареєстрованих резервуарів для отримання пального на акцизному складі, на який відвантажується пальне (крім випадків щодо акцизних складів на яких діючим законодавством не передбачено обладнання резервуарами);

перевіряється допустимий обсяг транспортного засобу для перевезення пального;

перевіряється отримувач пального – суб’єкт господарювання – не платник податку, на наявність ліцензії на зберігання пального.

Перевірка по вищезазначеним критеріям здійснюється на підставі вимог встановлених діючим законодавством.

Порядок оформлення та отримання ліцензій на відповідні види діяльності з пальним визначено статтею 15 Закону України від 19.12.1995 № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального».

Статтею 230 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) передбачено обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та рівнемірами-лічильниками. Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів-лічильників і рівнемірів – лічильників затверджено постановою КМУ від 22.11.2017 № 891.

Крім того, відповідно до статті 232 ПКУ системою електронного адміністрування реалізації пального ведеться окремо облік обсягів пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТЗЕД в розрізі акцизних складів/акцизних складів пересувних та в розрізі розпорядників. Порядок електронного адміністрування реалізації пального затверджено постановою КМУ від 24.04.2019 № 408.