Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання дня: Як оподатковуються подарунки?

, опубліковано 26 листопада 2021 о 08:05

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідав платнику податків заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов.

При отриманні подарунку від суб’єкта господарювання податковим агентом, відповідальним за сплату податку до бюджету, є такий суб’єкт.

Особа, яка отримала коштовний подарунок, повинна подати декларацію до територіального органу податкової служби із зазначеннями сум подарунку та самостійно визначити податок.

Якщо вартість подарунку перевищує 1500 грн, то сума такого перевищення оподатковується податком на доходи фізичних осіб, як додаткове благо з урахуванням положень статті 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому вказана сума перевищення також є об’єктом оподаткування військовим збором без застосування коефіцієнта, визначеного пунктом 164.5 ПКУ.

При отриманні подарунку від фізичної особи, відповідальним за сплату (перерахування) податку до бюджету є обдаровуваний (стаття 174 ПКУ).

Фізична особа-резидент, яка отримала подарунок від фізичної особи - резидента, але не відноситься до членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення сплачує податок на доходи фізичних осіб за ставкою 5 % від вартості будь-якого подарунку, а також військовий збір за ставкою 1,5 %.

Фізична особа-нерезидент, яка отримала подарунок від фізичної особи - резидента, зобов’язана сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та 1,5 % військового збору.

Нагадаємо: з метою надання роз’яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області діє телефонна «гаряча лінія».