Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Маєте податковий борг до 6800 гривень: які дії здійснити

, опубліковано 25 листопада 2021 о 08:25

У Головному управління ДПС у Луганській області нагадали. Положення Закону України від 04.12.2020 № 1072-IX спрямовані на підтримку платників податків у період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів та визначають порядок врегулювання податкового боргу платників податків.

Так, відстрочення податкового боргу здійснюється лише платникам податків - фізичним особам, у тому числі самозайнятим, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого за усіма місцями обліку не перевищує 6800 грн, і який залишився не сплаченим на дату подання ним заяви до контролюючого органу.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням.

При цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29 грудня 2021 року.

Щоб скористатися цією нормою, платнику податків необхідно звернутися з заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як у паперовому так і в електронному вигляді.

У разі сплати відстроченої суми податкового боргу достроково платник податків інформує контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Якщо платник податків сплатив повну суму відстроченого податкового боргу не пізніше визначеного строку (29 грудня 2021 року) штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовується та не нараховується.

Разом з тим, у випадку непогашення платником податків повної суми відстроченого податкового боргу до настання визначеного строку, або  її погашення після 29 грудня 2021 року штрафні санкції і пеня на відстрочені суми, що залишаться непогашеними, будуть нараховані у загальному порядку згідно з вимогами Податкового кодексу України.