Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання дня: Який порядок заповнення податкової накладної з ПДВ при ліквідації основних засобів за рішенням платника?

, опубліковано 23 листопада 2021 о 08:28

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідав платнику податків заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов.

Оскільки ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податків прирівнюється до постачання товарів, то списання об'єкта супроводжують нарахуванням ПДВ і оформленням податкової накладної (далі - ПН). Податкові зобов’язання за ставкою 20 відс. нараховують на звичайну ціну списаного основного засобу, але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації (підпункт 14.1.191, підпункт "а" пункту 185.1, пункт 189.9 Податкового кодексу України, далі - ПКУ).

Якщо втратили основні засоби через форс-мажорні обставини: із причин, що не залежать від платника податків: крадіжка, пожежа, потоп та ін. і навіть ліквідація за власною ініціативою ПДВ не нараховується, якщо цей об'єкт демонтувати, знищити і правильно все задокументувати.

Відмінність ПН у разі ліквідації основних засобів: особливий тип причини невидачі покупцеві - "05". Цей код проставляється у відповідному рядку лівого верхнього квадратика ПН. При цьому, ліквідаційна ПН не буває зведеною. Тому всі інші рядки в лівому верхньому квадраті ПН залишаться незаповненими.

Спеціальні правила встановлено також для даних покупця. Найменування зазначають своє власне або ПІБ фізособи-підприємця, а індивідуальний податковий номер умовний - "400000000000" (п. 12 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом МФУ від 31.12.2015 № 1307). Рядок "Податковий номер" покупця й код джерела реєстрації в правій частині ПН не заповнюється.

В табличній частині розписують абсолютно всі графи рядка, докладно розшифровуючи номенклатуру (найменування основного засобу за даними бухобліку), код за УКТ ЗЕД, одиниці виміру з їхнім кодуванням, кількість, ціну без ПДВ, код ставки, вартість без ПДВ і суму податку. У тому випадку, коли основний засіб імпортований, проставляють також хрестик у графі 3.2.

Також необхідно визначити звичайну ціну основних засобів відповідно до підпункту 14.1.219 ПКУ.

Код УКТ ЗЕД проставляється відповідно до Закон України "Про Митний тариф України" від 04.06.2020 р. № 674-IX. Якщо не вдається визначити код самостійно, можна звернутися до Торгово-промислової палати.

Нагадаємо: з метою надання роз'яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області діє телефонна «гаряча лінія».