Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання дня: Який порядок взяття на облік нерезидентів (іноземних юридичних компаній, організацій) у зв'язку з внесенням змін до Податкового кодексу України?

, опубліковано 19 листопада 2021 о 08:02

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідав платнику податків заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов.

Відповідно до пункту 64.5 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) встановлено, що на обліку в контролюючих органах мають перебувати нерезиденти (іноземні юридичні компанії, організації), які:

здійснюють в Україні діяльність через відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва;

придбавають нерухоме майно або отримують майнові права на таке майно в Україні;

відкривають рахунки в банках України відповідно до статті 6 Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні»;

набувають право власності на інвестиційний актив, визначений абзацами третім - шостим підпункту «е» підпункту 141.4.1 Кодексу, в іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні.

Взяття на облік у контролюючому органі нерезидента здійснюється в разі настання першої з визначених вище подій не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від нерезидента відповідної заяви та документів, які він зобов’язаний подати:

у десятиденний строк після акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу - до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу;

до придбання нерухомого майна або отримання майнових прав на таке майно в Україні - до контролюючого органу за місцезнаходженням нерухомого майна;

до відкриття рахунку в Україні - до контролюючого органу за місцезнаходженням установи (відділення) банку або іншої фінансової установи, в яких відкривається рахунок.

У пункті 64.5 Кодексу надано перелік копій документів (з пред’явленням оригіналів), які мають додаватись до заяви про взяття на облік нерезидента.

Відповідно до статті 133 Кодексу постійні представництва нерезидентів виключені з кола платників податку на прибуток, натомість у разі здійснення господарської діяльності на території України іноземною компанією, сама компанія вважається та реєструється платником податку на прибуток.

Нерезидент (платник податку на прибуток) стає на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням свого постійного представництва до початку своєї господарської діяльності через таке представництво.

Так, відповідно до пункту 60 підрозділу 10 розділу XX Кодексу, нерезиденти (іноземні компанії, організації), які здійснюють господарську діяльність на території України та/або які до 01.01.2021 належно акредитували (зареєстрували, легалізували) на території України відокремлені підрозділи, у тому числі постійні представництва, і станом на 1 січня 2021 року не перебувають на обліку в контролюючих органах, зобов'язані подати до контролюючих органів документи для взяття їх на облік у порядку, встановленому пунктом 64.5 Кодексу.

Передбачено, що постійні представництва нерезидентів, які були зареєстровані платниками податків (у тому числі податку на прибуток підприємств) у періодах до 01.01.2021, залишаються платниками таких податків відповідно до вимог Кодексу до реєстрації як платники податків (у тому числі податку на прибуток підприємств) відповідних нерезидентів.

Пунктом 64.5 Кодексу встановлено, що у разі акредитації (реєстрації, легалізації) на території України відокремленого підрозділу іноземної юридичної компанії, організації, у тому числі постійного представництва, одночасно зі взяттям на облік нерезидента здійснюється взяття на облік відокремленого підрозділу такого нерезидента.

Тобто взяттю на облік в контролюючих органах підлягають всі відокремлені підрозділи, які акредитовані (зареєстровані, легалізовані) на території України, але вже без реєстрації платниками податку на прибуток відокремлених підрозділів, які відповідають визначенню постійних представництв.

Підпункт 141.4.2 Кодексу, встановлює, що нерезидент, який набуває право власності на інвестиційний актив у іншого нерезидента, який не має постійного представництва в Україні, зобов’язаний не пізніше дати здійснення першої оплати за інвестиційний актив, що придбавається, стати на облік у контролюючому органі (як платник податку на прибуток) за місцезнаходженням української юридичної особи, акції, корпоративні права якої формують вартість інвестиційного активу, що є предметом такого правочину. Взяття на облік таких нерезидентів здійснюється в порядку, встановленому пунктом 64.5 Кодексу.

Враховуючи викладене, не здійснюється реєстрація постійних представництв нерезидентів платниками податку на прибуток.

Для взяття на облік іноземна компанія, організація подає до контролюючого органу документи згідно з Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом МФУ від 09.12.2011 № 1588, (зі змінами та доповненнями) (далі - Порядок), зокрема, заяву за формою №1-ОПН. Водночас, до такої заяви додаються документи, перелік яких визначений у пункті 64.5 Кодексу.

Якщо постійним представництвом нерезидента є місце діяльності або інший об’єкт (наприклад, будівельний майданчик), через який повністю або частково проводиться господарська діяльність нерезидента та щодо якого проведення акредитації в статусі відокремленого підрозділу законодавством не передбачається, таке постійне представництво нерезидента не підлягає взяттю на облік платником податків.

Згідно з пунктом 63.3 Кодексу щодо такого об'єкта нерезидент подає повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (форма № 20-ОПП, додаток 10 до Порядку).

Нерезидент зобов’язаний надати до контролюючих органів інформацію про всі свої постійні представництва та забезпечити постановку на облік в контролюючих органах всіх своїх відокремлених підрозділів, акредитованих (зареєстрованих, легалізованих) на території України.

Нагадаємо: з метою надання роз'яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області діє телефонна «гаряча лінія».