Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання дня: Як отримати платнику податків реквізити бюджетного рахунку для сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування?

, опубліковано 02 вересня 2021 о 08:09

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідала платнику податків заступниця начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян.

Вона зазначила, що 21.07.2021 набрав чинності  Закон України від 15 червня 2021 року № 1539-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» (далі – Закон № 1539).

Закон № 1539 визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб.

Декларування запроваджено з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи–резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, визначеному у підрозділі 9-4 розділу ХХ Податкового кодексу України та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Отримання повідомлення щодо реквізитів бюджетного рахунку для сплати збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування передбачена у приватній частині Електронного кабінету за відповідною територію із згенерованого QR-коду після отримання від платника «звітної»/«нової»/«уточнюючої» декларації та відкриття ІКП.

При скануванні QR-коду на смартфоні користувача автоматично відкривається мобільний застосунок банку зі сформованими реквізитами рахунків для сплати платежу та автоматичним заповненням платіжного доручення на підставі даних платника та можливістю сплатити через Електронний кабінет суму збору згідно з діючим на сьогодні алгоритмом.

Нагадаємо: з метою надання роз'яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області діє телефонна «гаряча лінія».