Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання дня: Чи застосовується відповідальність до СГ, який має статус підприємства громадського харчування та у якого відсутня ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольних напоїв, якщо клієнти споживають власні алкогольні напої на території закладу?

, опубліковано 30 серпня 2021 о 08:15

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідав платнику податків заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов.

Відповідно до ст. 1 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР«Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 481) роздрібна торгівля визначена як діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб’єктах господарювання (у тому числі іноземних суб’єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва)громадського харчування.

Підпунктом 1.4 п. 1 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затверджених наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.2002 № 219 зі змінами та доповненнями (далі – Правила), передбачено, що суб’єктами господарської діяльності здійснюється діяльність у сфері ресторанного господарства після їх державної реєстрації в установленому законодавством порядку. Роздрібна торгівля алкогольними напоями i тютюновими виробами в закладах (підприємствах) ресторанного господарства здійснюється суб’єктами господарської діяльності за наявності відповідних ліцензій.

При цьому у назві та тексті Правил словами «ресторанне господарство» замінено слова «громадське харчування» в усіх відмінках згідно з наказом Міністерства економіки України від 09.10.2006 № 309.

Замовнику забороняється приносити до закладу (підприємства) ресторанного господарства продовольчу сировину, харчові продукти, у тому числі алкогольні та безалкогольні напої, а також залучати сторонніх осіб до приготування страв (п.п. 3.8 п. 3 Правил).

Контроль за якістю і безпекою продукції, додержанням норм і правил, установлених для закладів (підприємств) ресторанного господарства, а також цих Правил здійснюється органами місцевого самоврядування, а також іншими органами в межах їх компетенції, наданої законодавством (п. 5.1 розд. 5 Правил).

Слід зазначити, що Законом № 481 не передбачено відповідальності для суб’єкта господарювання, який має статус підприємства громадського харчування, за споживання замовниками власних алкогольних напоїв на території такого закладу.

Водночас споживання замовниками підприємства громадського харчування власних алкогольних напоїв, є порушенням п.п. 3.8 п. 3 Правил роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, тому для з’ясування питання щодо відповідальності за такі дії необхідно звернутися до органів місцевого самоврядування, які здійснюють контроль за додержанням цих правил.

Нагадаємо: з метою надання роз'яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області діє телефонна «гаряча лінія».