Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий борг в сумі до 3060 гривень: нові законодавчі норми

, опубліковано 10 серпня 2021 о 09:11

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Відповідно до Закону України від 04.12.2020 № 1072-ІХ платникам податків у грудні 2020 року було проведено списання податкового боргу до 3060 грн (включно), який обліковувався на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/непогашеним на дату списання такого боргу.

Таке списання – це разова операція. А податковий борг до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян) - це нові загальні норми.

Податкова вимога на такі суми не надсилається (не вручається), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум не застосовується.

При цьому, у відомстві звертають увагу, що на суму узгодженого грошового зобов’язання, несплачену у встановлений Податковим кодексом України (далі - ПКУ) строк, нараховуються пеня та штрафні санкції.

Якщо податковий борг зросте до 3061 грн, вмикається стандартний механізм стягнення податкового боргу. Строк давності, визначений пунктом 102.4 ПКУ, для стягнення податкового боргу розпочинається з дня виникнення податкового боргу в сумі понад 3060 гривень.

Інформацію про стан розрахунків с бюджетом можна отримати в Електронному кабінеті. Вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua або через вебпортал ДПС після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У відомстві зазначають, що заповнення розрахункового документа при сплаті податкового боргу здійснюється з дотриманням вимог наказу Мінфіну від 24.07.2015 р. № 666. А саме, у полі «призначення платежу» необхідно зазначати код виду сплати 140 – надходження до бюджету коштів у рахунок погашення податкового боргу.