Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок надсилання податкових вимог

, опубліковано 15 липня 2021 о 10:44

У Головному управлінні ДПС у Луганській області звертають увагу. Законом України від 4 грудня 2020 року № 1072-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072) збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовуються заходи стягнення з 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 гривень) до 180 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060 гривень).

До зазначеної суми податкового боргу територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

У відомстві зазначають, що Податковий кодекс України не містить обов'язку контролюючого органу повторно вручати платнику податків податкову вимогу у разі зміни суми податкового боргу. Податкова вимога є дійсною протягом усього терміну безперервного існування податкового боргу платника податків з моменту його утворення до моменту, зокрема, повного погашення податкового боргу платником за всіма видами податків і зборів.

Водночас, грошові зобов'язання, які складають податковий борг, можуть змінюватися як кількісно, так і за видами податків. Тільки після того, як платник податків повністю погасить податковий борг, включаючи пеню, податкова вимога буде вважатись відкликаною в розумінні підпункту 60.1.1 Податкового кодексу України. А у разі виникнення в майбутньому суми податкового боргу - контролюючим органом буде виставлена нова податкова вимога.

Інформація щодо суб’єктів господарювання, які мають податковий борг, із зазначенням сум податкового боргу в розрізі платежів щомісячно оприлюднюється на вебпорталі ДПС (https://tax.gov.ua).

У відомстві нагадують, що одним із конституційних обов’язків громадян України є обов’язок кожного сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом. Стабільність бюджетної системи нашої держави забезпечують саме платники податків. Тож, не накопичуйте борги - сплачуйте податки вчасно.