Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування благодійної допомоги

, опубліковано 21 травня 2021 о 08:32

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Одним з видів доходу, який підлягає декларуванню є благодійна допомога, але лише в окремих випадках.

Так, будь-яка благодійна допомога (у будь-якій її формі) щодо цілей оподаткування поділяється на цільову та нецільову. Цільова допомога - це благодійна допомога, що надається під визначені умови та напрями її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямів.

У разі дотримання визначених Податковим кодексом України (далі - ПКУ) умов цільова допомога у будь-якій сумі не включається до оподатковуваного доходу платника податку. Інші види допомоги, які не відповідають визначеним вимогам цільової благодійної допомоги, оподатковується відповідно до підпункту 170.7.3 ПКУ.

Передусім, оподаткуванню підлягає допомога, сукупний розмір якої на рік перевищує граничний розмір доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги. Тож у поточному році можна отримати матеріальну допомогу, яка не перевищує 3180 грн, і при цьому бути звільненим від оподаткування (у 2020 році така сума становила 2940 гривень).

У відомстві звертають увагу, у разі, якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищує зазначений розмір, вона включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку як інші доходи і підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовим збором за ставкою 1,5 %.

У відомстві зазначають, якщо у 2020 році платник податків отримував нецільову благодійну допомогу від декількох благодійників і розмір такої допомоги перевищив 2940 грн, необхідно подати декларацію про майновий стан і доходи. При цьому, цьогорічну деклараційну кампанію завершено 30 квітня 2021 року. Після цієї дати до платника податків буде застосовуватися адміністративна відповідальність за невчасне подання декларації про майновий стан та доходи.

Фізична особа зобов’язана самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній податковій декларації про майновий стан і доходи, до 1 серпня року, що настає за звітним. У цьому році останній день сплати – 2 серпня (пункт 179.7 ПКУ).