Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Питання тижня: який порядок дій ФОП, що застосовує загальну систему оподаткування, зареєстрований платником ПДВ та планує припинити підприємницьку діяльність

, опубліковано 18 травня 2021 о 08:31

На це запитання, яке надійшло на постійно діючу "гарячу лінію", відповідав платнику податків заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов.

По-перше, платнику податку на додану вартість потрібно анулювати реєстрацію платника ПДВ у відповідності вимог підпункту «б» пунктів 184.1 та 184.2 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) та підпункту 5.5 Положення про реєстрацію платником податку на додану вартість, затвердженого наказом МФУ від 14.11.2014 р. № 1130. Таке анулювання здійснюється самостійно податковою, після того, як вона отримає дані з Держреєстра про припинення ФОП.

Анулювання платником ПДВ здійснюється на дату припинення ФОП.

Останнім податковим періодом буде період, який розпочинається від дня, що настає за останнім днем попереднього податкового періоду, та закінчується днем анулювання реєстрації (пункт 184.6 ПКУ).

Якщо товари/послуги, необоротні активи, суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту, не були використані в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності, такий платник податку в останньому звітному (податковому) періоді не пізніше дати анулювання його реєстрації як платника податку зобов'язаний визначити податкові зобов'язання по таких товарах/послугах, необоротних активах виходячи із звичайної ціни відповідних товарів/послуг чи необоротних активів.

Тобто, за такими товарами, послугами, необоротними активами складається податкова накладна та реєструється в ЄРПН. За останній податковий період ФОП має подати до податкової останню податкову декларацію з ПДВ і сплати за нею податкове зобов’язання, якщо воно виникатиме. Декларація складається у загальному порядку.

При цьому, скласти та зареєструвати податкову накладну в Єдиному реєстру податкових накладних (далі – ЄРПН) та подати останню податкову декларацію з ПДВ і сплати за нею податкове зобов’язання необхідно до подання держреєстратору Заяви на припинення ФОП, тому що після дати анулювання реєстрації платника ПДВ вже неможливо буде зареєструвати податкову накладну.

По-друге, платнику необхідно звернутися до держреєстратора та подати Заяву про припинення підприємницької діяльності ФОП, за формою № 1, затвердженою Наказом Мінюсту від 18.11.2016 р. № 3268/5.

Згідно з розділом XI Порядку обліку платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 р. № 1588 (далі – Порядок №1588) підставою для зняття ФОП як платника податків з обліку у відповідному контролюючому органі є відомості про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП за її рішенням.

По-третє, виконати всі дії у відповідності до вимог Порядку № 1588 щодо здійснення остаточних розрахунків та подання податкової декларації про майновий стан і доходи (ліквідаційної), дотримуючись термінів визначених пунктом 177.11 ПКУ, тобто, протягом 20 календарних днів, наступних за місяцем, в якому припинено ФОП.

Така Декларація подається за останній звітний період – з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Сплатити визначене в Декларації податкове зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб і військового збору необхідно протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації.

По-четверте, необхідно подати ліквідаційний Звіт з ЄСВ - протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (пункти 10, 11 розділу ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 р. № 435).

Сплачується ЄСВ протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна» (підпункт 1 пункт 13 розділу ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 р. № 449).

По-п’яте, закрити у фінансових установах рахунки, які відкривалися для потреб ФОП.

По-шосте, за наявності зняти з реєстрації РРО, анулювати ліцензії та подати податкову форму № 20-ОПП з позначкою про зняття з обліку об’єктів оподаткування.

В подальшому, стосовно платника податків - фізичної особи керівником контролюючого органу (його заступником або уповноваженою особою) буде прийняте Рішення про проведення документальної позапланової перевірки платника податків – фізособи з урахуванням вимог статей 78 – 82 ПКУ, яке оформлюється наказом. При цьому, термін протягом якого приймається рішення про призначення документальної позапланової перевірки, зокрема при припиненні діяльності ФОП, ПКУ не визначено. Така перевірка проводиться  в межах строків, визначених статтею 102 ПКУ.

Нагадаємо: з метою надання роз'яснень щодо практичної реалізації норм податкового законодавства в Головному управлінні ДПС у Луганській області з червня 2020 року запроваджено телефонну «гарячу лінію».