Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості реєстрації платником ПДВ з урахуванням змін в законодавстві

, опубліковано 12 травня 2021 о 08:51

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Статтями 181, 182 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) визначені підстави обов’язкової та добровільної реєстрації платником ПДВ.

Так, у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ «Податок на додану вартість», у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених статтею 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої - третьої групи (пункт 181.1 ПКУ).

Якщо особа, яка відповідно до пункту 181.1 ПКУ не є платником податку у зв'язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466), внесено зміни до статті 183 ПКУ.

З урахуванням змін, збільшено час для подання реєстраційних заяв для добровільної реєстрації платниками ПДВ: заява подається не пізніше, ніж за 10 календарних днів (замість 20 календарних днів) до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ.

Крім того, відповідно до пункту 183.7 ПКУ заява про реєстрацію особи як платника ПДВ подається до контролюючого органу виключно засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Пунктом 183.15 ПКУ визначено, що перереєстрація у зв'язку із зміною найменування (крім перетворення) (прізвища, імені та по батькові) платника податку, який включений до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, здійснюється контролюючим органом без подання заяви платником податку на підставі відомостей з цього Єдиного державного реєстру.

Анулювання реєстрації проводитиметься контролюючим органом автоматично на підставі відомостей про державну реєстрацію припинення юридичної особи (крім перетворення) або підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця, отриманих згідно з законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», або за даними реєстру платників єдиного податку про застосування суб'єктом господарювання спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку на додану вартість.

У разі перетворення юридичної особи-платника податку проводиться перереєстрація платника ПДВ. Якщо особа, утворена шляхом перетворення, не подала у встановлений строк заяву для перереєстрації, її реєстрація платником податку анулюється відповідно до статті 184 ПКУ.

Зазначені зміни відображені також у Положенні про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14 листопада 2014 року № 1130 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 21 жовтня 2020 року № 629).