Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Успішність влади на місцях, в першу чергу, залежить від обсягу фінансових ресурсів, якими вона володіє

, опубліковано 30 квітня 2021 о 11:55

Про це заявила заступник начальника податкової Луганщини Людмила Хворостян під час виступу на колегії Старобільської районної державної адміністрації Луганської області з питання наповнення місцевих бюджетів.

За її словами, до повноважень сільських, селищних, міських рад та рад ОТГ щодо податків та зборів належать: встановлення ставок місцевих податків та зборів; визначення переліку податкових агентів щодо туристичного збору; прийняття рішення про встановлення місцевих податків та зборів, зміну розміру їх ставок, об’єкта оподаткування, порядку справляння чи надання податкових пільг виключно в межах норм Податкового кодексу України.

«Покращення ефективності адміністрування місцевих податків і зборів та налагодження ефективної співпраці між податковою службою та органами влади на місцях – це ті складові, реалізація яких, забезпечить громади додатковими фінансовими ресурсами, дасть поштовх для їх соціального та економічного розвитку», - зазначила Людмила Хворостян.

Податківець також детально зупинилася на напрямах роботи та взаємодії, які забезпечать додаткові надходження до місцевих бюджетів щодо податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю, єдиного податку, збору за місця для паркування транспортних засобів. Центральним у забезпеченні податкових надходжень місцевих бюджетів залишається податок на доходи фізичних осіб. Зусилля місцевої влади щодо забезпечення приросту надходжень з податку на доходи з фізичних осіб  до місцевих бюджетів можуть мати виключно непрямий характер, а саме: створення робочих місць, підвищення інвестиційної привабливості території, запобігання виплаті заробітної плати у конвертах тощо.

На думку Людмили Хворостян, головною метою місцевої влади у забезпеченні податкових доходів місцевих бюджетів повинно виступати покращення економічних показників розвитку району за рахунок ефективного менеджменту на місцях, виходячи із специфіки регіону. Впровадження заходів опосередкованого впливу, таких як створення робочих місць, підвищення інвестиційної привабливості території, контроль використання природних ресурсів тощо на місцевому рівні  також здатні забезпечити зростання доходів місцевих бюджетів в цілому.

«Успішний розвиток територіальних громад та їх фінансове забезпечення є не лише наслідком впливу чинного законодавства, але й великою мірою залежить від активної позиції представників місцевої влади», - підсумувала заступник начальника податкової регіону.