Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Механізми врегулювання податкового боргу

, опубліковано 22 квітня 2021 о 08:13

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Законом України від 04.12.2020 № 1072-ІХ запроваджено декілька механізмів врегулювання податкового боргу, одним з яких є:

Можливість здійснення відстрочення податкового боргу платникам податків, загальна сума якого не перевищує 6800 гривень.

Відстрочення податкового боргу надається платникам податків – фізичним особам, у тому числі самозайнятим особам, які станом на 1 грудня 2020 року мали податковий борг, загальний розмір якого не перевищує 6800 гривень, і який залишився несплаченим станом на дату подання ними заяви до контролюючого органу.

Щоб скористатись цією нормою закону платнику податків необхідно подати до контролюючого органу заяву довільної форми, де обліковується такий податковий борг. Заяву платник податків може подати як у паперовому так і в електронному вигляді. До заяви ніяких додаткових документів подавати не потрібно.

Відстрочення надається без нарахування процентів за користування відстроченням. При цьому сплатити відстрочені суми податкового боргу необхідно до 29 грудня 2021 року.

У разі сплати відстроченої суми податкового боргу достроково платник податків повідомляє про це контролюючий орган шляхом надсилання листа у довільній формі.

Якщо платник податків сплатив повну суму відстроченого податкового боргу не пізніше 29 грудня 2021 року, штрафні санкції і пеня на такі сплачені відстрочені суми не застосовуються та не нараховуються.

Також, цим Законом передбачено прощення штрафних санкцій та пені платникам податків фізичним і юридичним особам окремих категорій за умови сплати основної суми податкового боргу протягом шести місяців.

Як це відбувається. Платник податків, який станом на 1 листопада 2020 року має будь-яку суму податкового боргу може скористатись нормою Податкового кодексу, яка передбачає прощення фінансових санкцій. Для цього платнику необхідно:

– звернутись до податкової інспекції за місцем обліку його податкового боргу із заявою довільної форми;

– сплатити з грудня 2020 року до червня 2021 року готівковими коштами основну суму податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник на 1 листопада 2020 року;

– забезпечити своєчасну і у повному обсязі сплату поточних податкових зобов’язань із загальнодержавних та місцевих бюджетів.

При цьому необхідно пам’ятати, що погашення податкового боргу відбувається згідно з черговістю його виникнення незалежно від напряму сплати, визначеного платником податків.

Зазначена норма не розповсюджується на:

– великих платників податків;

– осіб, на яких поширюються судові процедури банкрутства;

– осіб, відносно яких наявні судові рішення щодо розстрочення (відстрочення) стягнення податкового боргу;

– банків, які ліквідуються;

– осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

– осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

У відомстві рекомендують скористатись вказаними механізмами врегулювання податкового боргу.