Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зарахування зустрічних однорідних вимог за експортними та імпортними операціями відповідно до законодавства

, опубліковано 09 квітня 2021 о 10:52

Про це розповів заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Ігор Ткачов у коментарі журналісту радіоканалів УР-1 та FM «Пульс».

За його словами, на сьогодні відносини, що виникають у сфері здійснення валютних операцій, валютного регулювання і валютного нагляду, регулюються Законом України від 21 червня 2018 року № 2473-VIII "Про валюту і валютні операції", який введено в дію 07.02.2019, іншими законами України, а також нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до цього Закону.

Посадовець розповів, що статтею 601 Цивільного кодексу України передбачена можливість припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги.

Також, згідно зі статтею 203 Цивільного кодексу України зміст правочину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

Після 07.02.2019 припинення зобов'язань у сфері зовнішньоекономічної діяльності шляхом зарахуванням зустрічних однорідних вимог за експортно-імпортними операціями регулюється підпунктом 5 пункту 10 розділу III Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 02.01.2019 № 7, а саме, банк має право завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за наявності документів про припинення зобов'язань за операціями з експорту, імпорту товарів зарахуванням зустрічних однорідних вимог у разі дотримання сукупності таких умов:

вимоги випливають із взаємних зобов'язань між резидентом і нерезидентом, які є контрагентами за цими операціями;

вимоги однорідні; строк виконання за зустрічними вимогами настав або не встановлений, або визначений моментом пред'явлення вимоги;

між сторонами не було спору щодо характеру зобов'язання, його змісту, умов виконання.

У разі запровадження Національним банком України заходу захисту у вигляді обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті банк не має права завершити здійснення валютного нагляду за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операцією з експорту товарів на підставі документів про припинення зобов'язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог, зокрема і в іноземній валюті 1 групи Класифікатора іноземних валют і банківських металів.

«Чинне законодавство надає можливість припинення зобов'язань за зовнішньоекономічними операціями, які передбачають розрахунки у грошовій формі шляхом зарахуванням зустрічних однорідних вимог, але у разі дотримання сукупності умов, зазначених вище, - підкреслив податківець. - Незважаючи на чіткість регулювання валютного законодавства, мають випадки порушень серед суб’єктів ЗЕД. На 31 березня 2021 року у Головному управлінні ДПС у Луганській області на обліку перебувають 217 суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. До введення карантинних заходів за минулий рік здійснено відпрацювання 11 платників, із них 6 працювали з порушеннями».

«Кожен конкретний випадок розрахунків між резидентами і нерезидентами за експортно-імпортними операціями слід розглядати з урахуванням усіх документів та періодів часу, в яких проведені зовнішньоекономічні операції», – зазначив Ігор Ткачов.