Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості складання податкових накладних за операціями з постачання сільгосппродукції

, опубліковано 08 квітня 2021 о 09:44

Набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 01.03.2021 № 131 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України”.

«Цим наказом, зокрема, викладено в нових редакціях форми податкової накладної та розрахунку коригування до податкової накладної, в яких враховано особливості їх складання, які виникають у зв’язку із запровадженням з 1 березня 2021 року згідно із Законом України від 17 грудня 2020 року № 1115-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість з операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції» ставки податку 14 відсотків до операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції», – розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян під час онлайн зустрічі з представниками аграрного сектора регіону.

Вона зазначила, що для платників податку забезпечено можливість реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, які підлягають складенню за операціями з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції, здійснених починаючи з 01.03.2021.

Також за словами Людмили Хворостян, у зв’язку зі зміною ставки ПДВ існують певні особливості перехідних операцій. Оскільки оподаткуванню за ставкою 14 відс. підлягають операції з постачання окремих сільськогосподарських товарів, які здійснені з 01.03.2021 (відбулася перша подія), податкова накладна із застосуванням ставки податку 14 відс. не може бути складена раніше вказаної дати. Якщо до 01.03.2021 р. платником було отримано попередню оплату за частину окремих сільськогосподарських товарів, що підлягають поставці, і складено відповідну податкову накладну за ставкою 20 відс., а поставка всього обсягу товару відбувається після 01.03.2021 р., то на дату поставки повної партії товару платник податку повинен скласти другу податкову накладну з огляду на різницю між повною вартістю поставленого товару та сумою попередньої оплати, що була сплачена за його частину (оскільки це є першою подією за операцією з постачання товару, який не був оплачений авансом). Така податкова накладна складається із застосуванням ставки податку 14 відсотків.

Що стосується складання розрахунків коригування до податкових накладних податківець розповіла наступне. Коригування ставки податку шляхом складання розрахунку коригування не здійснюється. У разі якщо перша подія при постачанні окремих сільськогосподарських товарів відбулася до вказаної дати, перерахунок ставки ПДВ (з 20 відс. на 14 відс.) і суми податку на дату настання другої події за такою операцією не здійснюється. Враховуючи те, що ставка ПДВ 14 відс. застосовується до операцій з постачання окремих сільськогосподарських товарів, перша подія при постачанні яких відбулася з 01.03.2021, коригування операцій, за якими перша подія (відвантаження товару або перерахування передоплати/авансу) настала до вказаної дати, відбувається за ставкою податку, яка була чинною на момент настання такої першої події (за ставкою 20 відс).

«Підприємства Луганської області вже активно застосовують нові норми законодавства. Так, наприклад, ПП СВФ «Агро» протягом березня 2021 зареєстровано податкові накладні по операціям з постачання окремих сільськогосподарських товарів із застосуванням ставки ПДВ 14 відс. на суму майже 5 млн грн (сума ПДВ майже 700 тис. грн), - підсумувала Людмила Хворостян. - Зі свого боку податківці Луганщини готові обговорювати зміни у законодавстві з метою однозначного розуміння та надавати платникам необхідні роз’яснення з використанням всіх можливих форматів комунікації».