Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На що звернути увагу при поданні заяви на отримання довідки про відсутність заборгованості

, опубліковано 18 лютого 2021 о 08:21

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі - Порядок) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 03 вересня 2018 року № 733.

Для отримання Довідки платник податків подає заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі - Заява), форму якої затверджено додатком 2 до Порядку.

Заява складається з обов`язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб`єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником податків.

Для заповнення таких обов’язкових реквізитів у пунктах 3 та 4 форми Заяви передбачено відповідні поля.

Зокрема, у пункті 3 форми Заяви передбачено заповнення реквізитів нормативно-правового акту, положеннями якого передбачено необхідність підтвердження відсутності у платника заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, або надання відповідної довідки.

Найбільш поширеною підставою є Закон України від 25 грудня 2015 року № 922-VIII «Про публічні закупівлі» (у редакції Закону України від 19 вересня 2019 року № 114-IX) зі змінами, який передбачає, що замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов`язаний відхилити тендерну пропозицію учасника або відмовити в участі у переговорній процедурі закупівлі (крім випадків, зазначених у пунктах 2, 4, 5 частини другої статті 40 цього Закону) в разі, якщо учасник процедури закупівлі має заборгованість із сплати податків і зборів (обов`язкових платежів).

Для правильного заповнення Заяви потрібно зазначити усі реквізити нормативно-правового акту за уніфікованим шаблоном відображення, необхідні для його ідентифікації:

вид (Закон України або ЗУ (скорочений варіант), постанова Кабінету Міністрів України або постанова КМУ (скорочений варіант), наказ міністерства, постанова Правління Національного банку України або постанова Правління НБУ (скорочений варіант);

порядковий номер (знак «№» та арабські або арабсько-римські цифри, знаки «-», «/»);

дату прийняття, оформлену словесно-цифровим (25 грудня 2015 року) або цифровим способом (25.12.2015 );

індивідуальну назву, що зазначається у лапках («…»);

Отже, на цій підставі заповнений пункт 3 Заяви матиме вигляд: «3. Довідку прошу надати відповідно до вимог: Закону України від 25 грудня 2015 року № 922-VIII «Про публічні закупівлі».

У відомстві звертають увагу, що неприпустимим є зазначення у п. 3 Заяви посилання на наказ Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733 «Про затвердження Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи», оскільки зазначений акт не є підставою для надання Довідки, а визначає механізм її надання контролюючим органом платнику.

У пункті 4 форми Заяви зазначається найменування суб`єкта (підприємства, установи, організації) до якого(якої) буде надано Довідку.

Виходячи з вимог статті 90 Цивільного кодексу України юридична особа має своє найменування (повне або скорочене), яке містить інформацію про її організаційно-правову форму.

Наприклад, у пункті 4 Заяви зазначається КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ «ФЕОФАНІЯ» ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ СПРАВАМИ(повний варіант) або КЛ «ФЕОФАНІЯ» ДУС (скорочений варіант), ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «УКРПОШТА»(повний варіант) або ПАТ «УКРПОШТА» (скорочений варіант та інші).

При цьому неприпустимим є зазначення платниками у пункті 4 Заяви замість найменування суб`єкта до якого буде подано Довідку, будь-якої іншої інформації, наприклад «за вимогою», «не визначено», «тендерному комітету» або власної назви платника, який звертається із Заявою, зазначеної у пункті 2 цієї ж Заяви.

Отже, при поданні платником Заяви, заповненої з порушенням вимог, платнику буде вказано на помилки та рекомендовано їх негайно виправити для подальшого прийняття та опрацювання контролюючим органом такої Заяви.

Заповнена з порушенням встановлених вимог Заява не буде прийматися та опрацьовуватися контролюючим органом відповідно до Порядку та, як наслідок, не буде здійснюватися перевірка наявності/відсутності заборгованості та надання результату її розгляду у вигляду Довідки або листа-відмови у її видачі.

У відомстві зазначають, що Довідка надається лише за умови подання належним чином оформленої Заяви, її опрацювання контролюючим органом та за відсутності на дату формування Довідки заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

Термін опрацювання контролюючим органом заяви платника складає п’ять робочих днів з дня, наступного за днем подання заяви.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано заяву при пред’явленні документа, що посвідчує особу.

Для спрощення процедури отримання Довідок за допомогою сервісу «Електронний кабінет платника» платникам надано можливість надсилати заяви та отримувати Довідки в електронному вигляді.

Видача довідки про відсутність заборгованості є однією з адміністративних послуг Головного управління ДПС у Луганській області та надається платникам податків безоплатно.

За додатковими усними консультаціями щодо правильності і повноти оформлення заяв або механізму отримання довідки потрібно звертатись до співробітників центрів обслуговування платників.

 

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно, використовуючи електронні сервіси, у т. ч. «Електронний кабінет» та «InfoTAX».

Актуальну податкову інформацію можна отримати також на офіційних сторінках служби у соціальних мережах:

https://www.facebook.com/TaxUkraine/

https://t.me/tax_gov_ua

https://www.youtube.com/channel/UCvdcv-7iVw7IGL0uFa_6Uaw

https://www.youtube.com/channel/UCggb4UOzdEjxmByM1MvhokA

https://www.facebook.com/tax.lugansk/

https://t.me/lg_tax