Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як змінився порядок списання сум недоїмки з єдиного внеску для самозайнятих фізичних осіб, які фактично не здійснювали діяльність з 1 січня 2017 року

, опубліковано 29 січня 2021 о 08:43

Про це розповіла заступник начальника Головного управління ДПС у Луганській області Людмила Хворостян під час брифінгу для журналістів регіональних засобів масової інформації.

Вона зазначила, з метою соціальної підтримки платників податків під час здійснення протиепідемічних заходів прийнято Закон України № 1072, який набрав чинності 10 грудня 2020 року. Ним внесено зміни, зокрема, до Закону України про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та передбачено списання заборгованості з єдиного внеску.

Представниця податкової Луганщини розповіла, що платникам податків надано можливість подати до 1 березня 2021 року відповідну заяву до податкової щодо списання заборгованості з єдиного внеску.

Ця заборгованість може бути списана фізичним особам – підприємцям, крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, якщо платник податків відповідає таким критеріям: не отримував дохід з 2017 року по 1 грудня 2020 року від здійснення підприємницької діяльності; надасть звітність з єдиного внеску за цей період; надасть державному реєстратору заяву про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Також заборгованість може бути списана особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та виконають законодавчі вимоги.

«На сьогодні Головним управлінням ДПС у Луганській області за результатами опрацювання заяв платників прийнято 96 рішень про списання боргу (недоїмки) зі сплати єдиного внеску та списано заборгованість у сумі 2,6 млн грн, по 35 заявам тривають перевірки щодо відповідності вимогам законодавчого положення. Всі хто з будь-яких причин не зміг звернутися до податкової за списанням або виконати необхідні для цього умови у термін, попередньо визначений законодавством (який сплив 31 серпня 2020 року), зможуть це зробити до 1 березня поточного року», – наголосила Людмила Хворостян та зазначила, що орієнтовна форма заяви про списання недоїмки, штрафних санкцій та пені з єдиного внеску розміщена в центрах обслуговування платників Головного управління ДПС у Луганській області та на субсайті Головного управління ДПС у Луганській області вебпорталу ДПС.