Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

«Гаряча лінія»: про що запитували

, опубліковано 29 грудня 2020 о 08:11

У Головному управлінні ДПС у Луганській області нагадали, що свої запитання щодо оподаткування можна поставити, зателефонувавши на «гарячу лінію».

Минулого тижня платників податків цікавило наступне.

Яким чином заповнюється коригуюча довідка про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального, якщо помилка допущена у графі 10.4 «серійний (ідентифікаційний) номер витратоміра» таблиці 3 поданої основної довідки?

Форма довідки про зведені за добу підсумкові облікові дані щодо обсягів обігу (отримання/відпуску) та залишків пального на акцизному складі пального (далі – Довідка) затверджена наказом Міністерства фінансів України від 27.11.2018 № 944 зі змінами та доповненнями (далі – Наказ № 944).

Згідно з п. 5 Наказу № 944 основна Довідка формується після проведення останньої операції з обігу пального у звітній добі, але не пізніше 23 години 59 хвилин цієї доби, до початку здійснення операцій з обігу пального у добу, що настає за звітною добою, та надсилається не пізніше 23 години 59 хвилин доби, що настає за звітною добою. Коригуючі Довідки формуються і надсилаються протягом трьох календарних днів з дати виявлення помилки (помилок) у наданій у Довідках інформації. Коригуюча Довідка подається не частіше одного разу на добу.

Коригування може бути трьох видів:

вид 1 – вилучення вже наданої інформації: у вибраній таблиці коригуючої Довідки зазначаються дані рядка (у тому числі номер рядка), вказані в основній Довідці з урахуванням усіх наданих коригувань, при цьому, у колонці «Тип дії» таблиці коригуючої Довідки зазначається тип дії «2»;

вид 2 – додання нової інформації: у вибраній таблиці коригуючої Довідки зазначається новий номер рядка, заповнюються всі поля цього рядка, у колонці «Тип дії» таблиці коригуючої Довідки зазначається тип дії «1».

вид 3 – зміна раніше наданої інформації: спочатку здійснюється коригування виду 1, потім коригування виду 2.

Отже, для виправлення помилки, що допущена у графі 10.4 «серійний (ідентифікаційний) номер витратоміра» таблиці 3 поданої основної Довідки платнику необхідно протягом трьох календарних днів з дати виявлення такої помилки подати коригуючі Довідки з проведенням коригування виду 1 (вилучити невірно надану інформацію в рядку) та коригування виду 2 (подати нову інформацію по рядку).

У разі, якщо зміни вносяться в одну таблицю Довідки та коригується один рядок, то заповнюється лише той рядок таблиці, який підлягає коригуванню.

Яким чином в додатку 1 прим. 1 до декларації акцизного податку відображаються заявки на поповнення (коригування) залишку пального, що оформляються з нульовою сумою акцизного податку і реєструються без списання з облікової картки сум акцизного податку (одночасно зменшується обсяг по одному коду УКТ ЗЕД та збільшується по іншому)?

Підпунктом 232.4.3 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що у разі якщо у платника акцизного податку в результаті зміни фізико-хімічних показників пального або спирту етилового є необхідність провести збільшення обсягів пального або спирту етилового за певним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД і при цьому одночасно зменшити обсяги пального або спирту етилового за іншим кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, такий платник податку може оформити заявку на поповнення обсягу залишку пального або спирту етилового, в якій зазначаються обсяги пального або спирту етилового, що збільшуються та що зменшуються.

При цьому якщо суми акцизного податку на таке пальне або спирт етиловий є рівними, то така заявка оформляється з нульовою сумою акцизного податку і реєструється без списання з облікової картки грошових коштів сплаченого акцизного податку.

Форму декларації акцизного податку, Порядок її заповнення та подання затверджено наказом Міністерства фінансів України від 23.01.2015 № 14 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 14).

Згідно з п. 5 розд. ІV Порядку № 14 платниками акцизного податку, визначеними підпунктами 212.1.1, 212.1.15 ПКУ, які здійснюють реалізацію пального у розумінні абзацу другого п.п. 14.1.212 ПКУ заповнюється розділ В «Податкові зобов’язання з реалізації пального» декларації акцизного податку (далі – Декларація).

Додаток 1 прим. 1 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно із підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу» до Декларації (далі – Додаток 1 прим. 1 до Декларації) заповнюють усі платники акцизного податку з реалізації пального (в тому числі виробники). Дані заносяться за акцизними складами/акцизними складами пересувними із зазначенням їх унікального номера в розрізі товарів (продукції) за кодами згідно з УКТ ЗЕД (п. 2 розд. V Порядку № 14).

Формою Додатка 1 прим. 1 до Декларації передбачено зазначення залишків пального на початок звітного періоду шляхом перенесення його значення із попередньої звітності.

При цьому у разі зміни кодів товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД
платник податку при заповненні Додатка 1 прим. 1 до Декларації відображає рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД.

Отже, у разі одночасного зменшення обсягів по одному коду УКТ ЗЕД та збільшення по іншому в додатку 1 прим. 1 до Декларації відображається рух пального за кожним кодом товару згідно з УКТ ЗЕД як з від’ємним значенням («-») так і з позитивним значенням за всіма необхідними графами.

Які передбачені штрафні санкції за порушення встановлених законодавством строків зберігання документів з питань обчислення і сплати податків та зборів та або ненадання контролюючим органам оригіналів документів (копії) при здійсненні податкового контролю?

Відповідно до пункту 121.1 ПКУ незабезпечення платником податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів з питань обчислення і сплати податків та зборів протягом установлених статтею 44 ПКУ строків їх зберігання та/або ненадання платником податків контролюючим органам оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених ПКУ, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 2040 гривень.

Який порядок подання податкової декларації з плати за землю та сплати плати за землю за земельні ділянки, що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, у період проведення антитерористичної операції (АТО) та/або здійснення заходів із забезпечення проведення операції Об’єднаних сил (ООС)?

Відповідно до п.п. 38.7 п. 38 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ не нараховується та не сплачується у період з 14 квітня 2014 року до 29 лютого 2020 року включно, плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (крім земель сільськогосподарського призначення), що розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб.

У зв’язку із внесенням змін до ПКУ Законом України від 16.01.2020 № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» платники податків – юридичні особи, об’єкти оподаткування яких розташовані на території населених пунктів на лінії зіткнення, починаючи з 01 березня 2020 року самостійно обчислюють суму плати за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (крім земель сільськогосподарського призначення) і подають до 20 квітня 2020 року контролюючому органу за місцем реєстрації об’єкта оподаткування декларацію за формою, встановленою у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями починаючи з 01 березня 2020 року.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Актуальну податкову інформацію можна отримати також на офіційних сторінках служби у соціальних мережах: 

https://www.facebook.com/TaxUkraine/

https://t.me/tax_gov_ua

https://www.youtube.com/channel/UCvdcv-7iVw7IGL0uFa_6Uaw

https://www.youtube.com/channel/UCggb4UOzdEjxmByM1MvhokA

https://www.facebook.com/tax.lugansk/

https://t.me/lg_tax