Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наявність податкового боргу є підставою для внесення майна у податкову заставу

, опубліковано 23 грудня 2020 о 08:12

Головне управління ДПС у Луганській області звертає увагу платників податків, що тимчасовим примусовим заходом забезпечення сплати платником податків грошового зобов'язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений Податковим кодексом України є податкова застава. Право на її застосування поширюється на будь-яке майно платника, яке перебуває у його власності в день виникнення такого права і вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника, а також на інше майно, на яке платник податків набуде прав власності у майбутньому.

Так, наявність податкового боргу є підставою для внесення майна боржника до податкової застави та реєстрації її у відповідному державному реєстрі обтяжень рухомого та нерухомого майна.

Звільняється з податкової застави майно платника податків з дня: отримання контролюючим органом підтвердження повного погашення суми податкового боргу в установленому законодавством порядку; визнання податкового боргу безнадійним; набрання законної сили відповідним рішенням суду про припинення податкової застави у межах процедур, визначених законодавством з питань банкрутства; отримання платником податків рішення відповідного органу про визнання протиправними та/або скасування раніше прийнятих рішень щодо нарахування суми грошового зобов'язання або його частини (пені та штрафних санкцій) внаслідок проведення процедури адміністративного або судового оскарження.

Підставою для звільнення майна платника податків з податкової застави та її виключення з відповідних державних реєстрів є відповідний документ, що засвідчує закінчення будь-якої з вищезазначених подій.

Про наявність податкового боргу, платник податку може дізнатися за допомогою сервісів «Електронний кабінет» (http://cabinet.tax.gov.ua) або «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера» (https://tax.gov.ua/businesspartner).

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Актуальну податкову інформацію можна отримати також на офіційних сторінках служби у соціальних мережах: 

https://www.facebook.com/TaxUkraine/

https://t.me/tax_gov_ua

https://www.youtube.com/channel/UCvdcv-7iVw7IGL0uFa_6Uaw

https://www.youtube.com/channel/UCggb4UOzdEjxmByM1MvhokA

https://www.facebook.com/tax.lugansk/

https://t.me/lg_tax