Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці на зв’язку з платниками: в податковій Луганщини відбулася «гаряча лінія»

, опубліковано 14 грудня 2020 о 13:41

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Луганській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників податків відповідав заступник начальника податкової Луганщини Ігор Ткачов.

Протягом 2 годин представники бізнесу та громадяни мали змогу поставити свої запитання щодо застосування нових (програмних) РРО та податкового законодавства.

Надаємо відповіді на запитання, які надійшли під час заходу.

1. Які зміни передбачено Законом № 1017-IX від 01.12.2020 щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку?

Відповідно до внесених змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку передбачено наступні зміни:

- ліміти платників єдиного податку прив’язані до мінімальної заробітної плати (1 група - 167 розмірів, 2 група - 834 розмірів, 3 група - 1167 розмірів);

- ліміт не використання РРО прив’язаний до 220 мінімальних заробітних плат станом на 01.01 звітного року;

- з 1 січня 2021 року обов’язкове застосування РРО: для лікарських та медичних засобів, складної побутової техніки та ювелірних виробів;

- обов’язкове застосування РРО для інших ризикових видів діяльності - реалізація товарів у мережі Інтернет, текстилю, автозапчастин та вживаних товарів, діяльність ресторанів, готелів, та туристичних агентств переноситься на 01.02.2022 року;

- обов’язкове застосування РРО для всіх платників другої-четвертої групи переноситься на 01.01.2022;

- лібералізуються штрафні санкції – скасовано штраф за невідповідність готівки в касі, штраф за неподання звітності з використання програмного РРО, штраф за попереднє програмування товарів (крім підакцизних) та штраф за не створення контрольної стрічки на програмному РРО;

- скасовується механізм компенсації частини штрафних санкцій покупцю (КЕШБЕК);

- надання дистанційної послуги (з оплатою виключно в безготівковій формі) може здійснюватися без застосування РРО.

2. Чи будуть підприємці першої групи, які здійснюють торгівлю на ринку, застосовувати РРО?

Здійснення торгівлі на ринку підприємцями першої групи не підлягає застосуванню РРО. Правила торгівлі на ринках затверджено Наказом Міністерства економіки № 57-188-84-105 та є визначеними. Статус ринку надається за рішенням органу місцевого самоврядування. Здійснювати продаж продукції на ринку підприємець може з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків, у контейнерах, кіосках, палатках тощо.

3. Скільки коштує придбання програмного забезпечення?

Запровадження Програмних реєстраторів розрахункових операцій – це безкоштовний сервіс. На сьогодні такий програмний продукт розроблено на рівні державної податкової служби України і його можна безкоштовно завантажити з сайту державної податкової служби України та зареєструвати дистанційно через електронний кабінет платника податків. Необхідно завантажити програму на свій смартфон.

4. Кому потрібно вести первинну документацію?

Первинну документацію не потрібно вести платникам єдиного податку, крім тих, хто здійснює продаж складної побутової техніки, лікарських засобів і ювелірних виробів - пункт 12 статті 3 Закону України про РРО. Ризикові види діяльності – це продаж лікарських та медичних засобів, складної побутової техніки та ювелірних виробів. Такі види діяльності обгрунтовані високою прибутковістю предметів торгівлі (побутова техніка, ювелірні вироби), їх небезпекою при неконтрольованому обігу (ліки). При цьому тіньовий обіг таких товарів створює нечесну конкуренцію для легального бізнесу, який створює робочі місця та сплачує податки.

Також скасування книги обліку доходу не означає обов’язок платника єдиного податку вести первинну документацію. Платник веде облік доходів і витрат у вільній і зручній для нього формі, електронному або паперовому вигляді (ст. 296.1 ПКУ вступить в силу з 01 січня 2021 року).

5. Для яких груп товарів необхідно програмувати в РРО коди УКТЗЕД?

Пункт 11 статті 3 Закону України про РРО встановлює, що обов’язково вносити платникам податків в РРО коди УКТЗЕД передбачено лише для підакцизної групи товарів.

6. На сьогодні в умовах дії карантину, яким чином органи податкової служби реагують на факти порушення порядку проведення розрахунків?

Відповідно внесених змін до Податкового кодексу з 18 березня 2020 року податкові органи не проводять планові документальні перевірки.

При цьому якщо платник податків займається реалізацією підакцизних товарів (продукції) податкові органи мають право здійснювати фактичні перевірки за місцем провадження такої діяльності та мораторій на проведення таких перевірок на них не поширюється. Фактичні перевірки проводяться без попередження, раптово з передбачених питань Кодексом, суворо дотримуючись вимог чинного законодавства щодо підстав та організації таких заходів.

7. Яка передбачена відповідальність за порушення порядку розрахунків?

З 01 серпня 2020 року набули чинності зміни щодо відповідальності за порушення порядку проведення розрахунків.

За невикористання реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій до порушників застосовуються санкції від 10 до 50 відсотків вартості реалізованих товарів без використання реєстраторів та не будуть збільшені до 01.01.2022 року.