Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО - розвінчування міфів. МІФ № 13: обов’язкове застосування РРО при продажу лікарських/медичних засобів призвело до закриття аптек

, опубліковано 03 грудня 2020 о 08:22

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Інформація щодо закриття аптек, внаслідок прийняття правил РРО при продажу лікарських/медичних засобів, не відповідає дійсності.

Кількість відкритих/закритих аптек знаходиться на одному рівні до моменту і після введення РРО. Саном на 01.09.2020 р. різниця між кількістю аптек до введення РРО (з 2018 р.) та після зменшилась на 495 аптек. Зменшення викликане виключно ситуацією на ринку. Наявності попиту та пропозиції.

Для прикладу, в порівнянні з іншими європейськими країнами та найближчими сусідами навантаження на одну аптеку є одним з найнижчих та становить до 2000 осіб. Зокрема, в Польщі – 2800, в Угорщині – 4300, в Словаччині – 2700.

МІФ № 14: Ризикові види не обґрунтовані

Вони обґрунтовані високою прибутковістю предметів торгівлі (побутова техніка), їх небезпекою при неконтрольованому обігу (ліки) та масовістю (вироби з текстилю). При цьому тіньовий обіг таких товарів створює нечесну конкуренцію для легального бізнесу, який створює робочі місця та сплачує податки.

Фактично сьогодні мова йде не про захист бізнесу від контролюючих органів, а про захист легального бізнесу від нечесної конкуренції з боку «тіньовиків».

Зазначені ризикові види діяльності, визначено з огляду на те, що вони перебувають повністю в «тіні». За наявності пропозицій, перелік видів ризикових може бути розширено.