Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування РРО - розвінчування міфів. МІФ № 4: Скасування книги обліку доходів означає право податкової здійснювати перевірку первинної документації

, опубліковано 30 листопада 2020 о 08:25

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Скасування обов'язкового застосування книги обліку доходу не означає обов'язок платника єдиного податку вести первинну документацію. Платник веде облік доходів і витрат у вільній і зручній для нього формі, електронному або паперовому вигляді, що і буде достатньою інформацією для податкового органу (пункт 296.1 Податкового кодексу України (набере чинності з 1 січня 2021 року). Державні органи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (стаття 19 Конституції України). Якщо такого повноваження немає то скасування будь-чого не означає нічого.

 МІФ № 5: Для підприємців введення в РРО великої кількості схожих по родовим ознакам товарів є обтяжливим та потребує значних зусиль

ДПС забезпечить можливість введення товарів до РРО за родовими ознаками (групами товарів) для полегшення процесу введення даних до РРО (наприклад, при продажу будівельних матеріалів, сувенірів, біжутерії тощо).

 МІФ № 6: Кожен підприємець повинен мати принтер. Це є значним матеріальним обтяженням для підприємця

У підприємця немає обов’язку придбавати принтер при застосуванні програмного РРО – пункт 2 статті 3 ЗУ про РРО. Рішення про те, в якій формі (електронній чи паперовій) видавати чек приймає продавець.