Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Своєчасна та повна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист

, опубліковано 28 жовтня 2020 о 13:53

Начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина повідомила, що на сьогодні заборгованість із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування є значною. В цілому по Луганській області вона складає понад 2 млрд грн, з них по підконтрольній території – 500 млн гривень.

За словами керівника відомства, найбільшими боржниками залишаються підприємства вугільної галузі, комунальної сфери та фізичні особи-підприємці.

Правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати, а також повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку визначені Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (зі змінами) (далі – ЗУ № 2464).

Відповідно до норм ст. 4 Закону № 2464 платниками єдиного внеску зокрема є:

1) роботодавці;

2) фізичні особи - підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування;

3) особи, які провадять незалежну професійну діяльність;

4) члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах;

5) особи, які беруть добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Відповідно до Закону № 2464:

  1. Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника.

  2. Передача платниками єдиного внеску своїх обов’язків з його сплати третім особам заборонена, крім випадків, передбачених законодавством.

  3. У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі сплати єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку єдиного внеску, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

  4. Суми недоїмки стягуються з нарахуванням пені та застосуванням штрафів.

  5. Розстрочення та відстрочення заборгованості зі сплати єдиного внеску не передбачено.

  6. Сума недоїмки не підлягає списанню, зокрема в разі укладення з платником єдиного внеску мирової угоди відповідно до вимог Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», крім випадків повної ліквідації юридичної особи або смерті фізичної особи, визнання її безвісно відсутньою, недієздатною, оголошення померлою та відсутності осіб, які відповідно до цього Закону несуть зобов’язання зі сплати єдиного внеску.

  7. У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою-підприємцем.

  8. Строк давності щодо нарахування, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені з єдиного внеску не застосовується.

  9. Платнику, у якого виник борг, надсилається вимога про сплату (боргу) недоїмки. На погашення вказаних у вимозі сум платнику надається десять календарних днів. У разі непогашення узгодженого боргу з єдиного внеску, податковий орган в порядку, встановленому законом, надсилає вимогу про сплату боргу (недоїмки) до органу ДВС для подальшого вжиття заходів.

Слід пам’ятати, що своєчасна та повна сплата єдиного внеску гарантує громадянам право на соціальний захист.

Ольга Височина звернула увагу на те, що з 1 січня 2004 року для нарахування пенсії важливим є лише страховий стаж. Тобто період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Отже, питання нарахування та своєчасної і повної сплати єдиного внеску є найважливішими оскільки період, за який обліковується заборгованість зі сплати єдиного внеску, не буде зарахованим до страхового стажу до повного погашення такого боргу.