Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Олексій Любченко: Спеціальна ставка ПДВ для деяких видів сільгосппродукції – результат зростання загальної ефективності системи його адміністрування

, опубліковано 26 жовтня 2020 о 16:44

Впровадження спеціальної зниженої ставки ПДВ для деяких видів сільгосппродукції дозволить легальному бізнесу зекономити обігові кошти на закупівлю та проміжну сплату податку до бюджету. Про це Голова ДПС Олексій Любченко заявив в інтерв’ю виданню «Інтерфакс-Україна». За його словами, це не є проблемою, оскільки мова йде про проміжне споживання.

«Потрібна інвентаризація на момент переходу на спецставку. Необхідно зафіксувати залишки зерна. Інакше розпочнеться гра в 6 % різниці. У редакції законопроекту до першого читання ця норма є. Якщо її збережуть у другому читанні, то все добре. Я взагалі пропонував ставку 10 %», – пояснив Олексій Любченко.

На його думку, ціна перезавантажиться трохи, але в бюджеті буде більше грошей. При цьому не буде жодного сенсу в паперовому кредиті.

Водночас, зважаючи на наміри окремих законодавців щодо зменшення ставки ПДВ для деяких продуктів кінцевого споживання, Олексій Любченко вважає, що вона має бути єдиною.

«112-ту директиву (Ради ЄС про спільну систему ПДВ) неможна перестрибнути. Вона дозволяє лише дві знижені ставки в країні. На теперішній час наш ліміт вже вичерпаний: одна знижена ставка в нас діє на ліки, інша – нульова для електромобілів (діє до 2022 року). Без цього обмеження всі почали б грати на ставках», – впевнений очільник ДПС.