Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо визначення платників податку на прибуток підприємств

, опубліковано 22 жовтня 2020 о 08:22

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. Відповідно до змін, які набрали чинності з 23 травня 2020 року конкретизовано положення Податкового кодексу України (далі - Кодекс) в частині визначення кола суб'єктів, які вважаються платниками податку на прибуток, а саме:

1. Юридичні особи - платники єдиного податку та фізичні особи - підприємці (у тому числі ті, що обрали спрощену систему оподаткування, та які провадять незалежну професійну діяльність) - у частині сплати податку з доходів нерезидентів із виплачених нерезидентам доходів (прибутків) з джерелом походження з України (в порядку, визначеному пунктом 141.4 Кодексу). (підпункти 133.1.1 та 133.1.4 Кодексу)

Для цих платників податку на прибуток встановлюється річний податковий (звітний) період. Отже, у разі виплати доходів нерезидентам у 2020 році юридичні та фізичні особи - підприємці, що обрали спрощену систему оподаткування, фізичні особи - підприємці та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, подають за звітний 2020 рік Декларацію з додатком ПН, у якому відображають такі доходи нерезидентів та відповідні суми податку з доходів нерезидентів (пункт 137.5 Кодексу).

2. Нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов'язок сплачувати податок у порядку, встановленому розділом ІІІ Кодексу.

З 1 січня 2021 року наберуть чинність положення Кодексу згідно з якими: юридичні особи - платники єдиного податку, що є контролюючими особами контрольованої іноземної компанії, вважатимуться платниками податку на прибуток із застосуванням річного податкового (звітного) періоду в частині сплати податку на прибуток із скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії (після набрання чинності відповідними положеннями про оподаткування контрольованих іноземних компаній).

3. Іноземні компанії зможуть визнавати себе платниками податку на прибуток у разі наявності місця ефективного управління в Україні. (підпункт 133.1.5 Кодексу)

Для цього такій компанії необхідно буде подати заяву про визнання податковим резидентом України.

Зміни, внесені до підпунктів 133.1.1 та 133.1.4 Кодексу набрали чинності з 23 травня 2020 року; підпункт 133.1.5, зміни до пункту 137.5 Кодексу наберуть чинності з 1 січня 2021 року.