Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

В чому переваги програмних РРО, які етапи їх впровадження та особливості застосування

, опубліковано 09 жовтня 2020 о 08:06

Про це керівник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина розповіла під час брифінгу для регіональних ЗМІ.

Вона нагадала, що Законами України від 20 вересня 2019 року № 128-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» та № 129-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг» розширено сферу застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

Так, з 1 серпня 2020 року впроваджено систему функціонування програмних РРО (ПРРО) і це є першим етапом змін до законодавства. З 1 січня 2021 року почнеться другий етап: буде розширений перелік видів діяльності, для яких використання РРО (традиційних або програмних) є обов’язковим та запроваджено механізм кешбек. З 1 квітня 2021 року почнеться третій етап, коли використання РРО стане обов'язковим для  фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

«Сьогодні законодавство дозволяє застосування суб’єктами господарювання для реєстрації розрахункових операцій ПРРО як альтернативу класичним РРО. При цьому суб’єкт господарювання в своїй роботі може самостійно обрати працювати з використанням класичного РРО чи ПРРО залежно від його потреб, - наголосила Ольга Височина. – Тобто, платники мають можливість протестувати ПРРО. Тестування ПРРО можна здійснювати, використовуючи виключно тестових платників та їх ключі, перелік яких наданий у відповідному розділі банеру «Програмні РРО», що розмішений на вебпорталі Державної податкової служби».

Для тестування ПРРО ДПС розроблено три тестові версії безкоштовних ПРРО - дві для операційної системи Android та одна для Windows. Зареєструвати ПРРО можна, використовуючи програмне забезпечення Електронного кабінету, або будь-яке інше програмне забезпечення, наявне у суб’єкта господарювання. Для того, щоб зареєструвати ПРРО, платник податків повинен перебувати на обліку в контролюючому органі. Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог пункту 63.3 Податкового кодексу України.

«Рекомендуємо представникам бізнесу активніше застосовувати в готівкових розрахунках саме ПРРО, адже вони пропонуються ДПС безкоштовно. Програмні РРО зручні у використанні та їх впровадження дозволить заощадити значну кількість грошей на придбанні та обслуговуванні класичних РРО», - зазначила Ольга Височина.