Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

“Гаряча лінія”: роз’яснення законодавства триває

, опубліковано 16 вересня 2020 о 10:52

На «гарячу лінію» Головного управління ДПС у Луганській області щоденно надходять запитання щодо роз’яснення податкового законодавства.

Як отримати довідку про відсутність заборгованості зі сплати єдиного внеску?

Для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи платникові необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733.

Заява подається на вибір платника:

у паперовій формі - до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу (далі - уповноважений орган).

в електронній формі - на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Чи звільняється підприємець - пенсіонер від сплати єдиного внеску?

Пенсіонери та особи з інвалідністю можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Так, відповідно до норм Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір і облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» пенсіонери та особи з інвалідністю звільняються від сплати єдиного внеску за себе. Зокрема, Законом визначено, що фізичні особи - підприємці та члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах, звільняються від сплати ЄСВ за себе, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України від 23 вересня 1999 року № 1105 «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до Закону пенсію або соціальну допомогу.

Як оподатковується податком на доходи фізичних осіб відшкодування моральної шкоди?

З 23.05.2020 звільняється від оподаткування ПДФО відшкодування моральної шкоди у розмірі, визначеному рішенням суду, але не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року (у 2020 році – 18892 грн), або у розмірі, визначеному законом.

Так, Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до підпункту 164.2.14 Податкового кодексу України, які стосуються оподаткування податком на доходи фізичних осіб сум відшкодування моральної шкоди.