Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Ольга Височина: програмні РРО покликані спростити підприємцям роботу

, опубліковано 14 вересня 2020 о 08:11

Як працюють програмні реєстратори розрахункових операцій (ПРРО) та які їх переваги, порівняно з класичними, – ці питання постали перед підприємцями, які вагаються чи долучатися до використання ПРРО. З цього приводу сьогодні начальник Головного управління ДПС у Луганській області Ольга Височина надала коментар регіональним ЗМІ.

Вона зазначила, що з 1 серпня впроваджено систему функціонування ПРРО і це є першим етапом змін до законодавства щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг. ПРРО від ДПС став повністю безкоштовним, а встановити його можливо на смартфон, планшет, комп'ютер чи інший пристрій, який має ОС Android та Windows і підключений до інтернету.

Також, для того, щоб зареєструвати ПРРО необхідно мати діючий кваліфікований сертифікат відкритих ключів. Реєстрація ПРРО в ДПС здійснюється на підставі електронної заяви, яку можна сформувати та подати за допомогою Електронного кабінету або будь-якого іншого програмного забезпечення, яким користується суб’єкт господарювання, і подати через Єдине вікно подання електронної звітності.

За словами Ольги Височиної, на сьогодні на Луганщині кількість підприємців, які використовують ПРРО, поки що невелика. Це зрозуміло, адже платники тільки розпочинають роботу в нових умовах, вивчають систему, а нове завжди викликає недовіру.

Наразі ДПС організовано надання інформаційної підтримки (допомоги) платникам податків – користувачам ПРРО та АРІ фіскального сервера. Для цього подовжено роботу кол-центру ДПС до 20 год. 00 хв., організовано роботу центрів обслуговування платників та кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг в органах ДПС. Крім того, підтримуються в актуальному стані матеріали банеру «Програмні РРО», створеного на вебпорталі ДПС, в якому розміщено інформацію, пов’язану із запровадженням, реєстрацією та застосуванням ПРРО.

При цьому, норми щодо обов’язкової фіскалізації наберуть чинності поступово – з 01.01.2021 та з 01.04.2021. Тобто ще є час для апробації роботи ПРРО та АРІ та набуття досвіду щодо їх використання.

«Податкова служба області запрошує прогресивних підприємців Луганщини активніше долучатися до процесу діджиталізації, який відбувається в країні та використовувати саме ПРРО, - зазначила Ольга Височина. – Вони значно спрощують підприємцям роботу щодо реєстрації розрахункових операцій, а державі – контроль за такими операціями.»