Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пам’ятка для ФОПа-початківця: групи спрощенців

, опубліковано 29 липня 2020 о 09:37

У Головному управлінні ДПС у Луганській області інформують. За спрощеною системою оподаткування платники поділяються на чотири групи.

Першу групу платників єдиного податку обирають підприємці, які планують здійснювати роздрібну торгівлю на ринках або надають побутові послуги населенню. Такі платники не мають права використовувати найману працю та їх річний дохід є не більшим за 1 млн гривень.

Платники єдиного податку першої групи сплачують:

- щомісячно єдиний податок в розмірі не більше 10 % від прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2020 році – максимальний розмір - 210,20 грн);

- щоквартально єдиний соціальний внесок “за себе” в розмірі 22 % від мінімальної заробітної плати (у 2020 – 1039,06 грн).

Другу групу платників єдиного податку обирають підприємці, які планують здійснювати виробництво і продаж товарів, а також надають послуги населенню або іншим платникам єдиного податку. Чисельність найманих працівників не повинна перевищувати 10 осіб та річний дохід не більше 5 млн гривень.

Платники єдиного податку другої групи сплачують:

- щомісячно єдиний податок в розмірі не більше 20 % від мінімальної заробітної плати (у 2020 максимальний розмір - 944,60 грн);

- щоквартально єдиний соціальний внесок “за себе” в розмірі 22 % від мінімальної заробітної плати (у 2020 – 1039,06 грн).

Зверніть увагу, що надавати послуги юридичним особам чи ФОПам, що перебувають на загальній системі оподаткування, ФОП на 2 групі не має права.

Третю групу платників єдиного податку обирають підприємці які планують отримувати річний дохід у розмірі не більше 7 млн грн. Чисельність найманих працівників для такої групи платників єдиного податку необмежена.

Платники єдиного податку третьої групи сплачують щоквартально:

- єдиний податок в розмірі 5 % з отриманого доходу за квартал (незалежно від наявності витрат) або 3 %, якщо зареєстровані одночасно платниками податку на додану вартість;

- єдиний соціальний внесок “за себе” в розмірі 22 % від мінімальної заробітної плати (у 2020 – 1039,06 грн).

Четверту групу платників єдиного податку обирають підприємці, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства (здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж; провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси; не використовують працю найманих осіб; членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім'ї у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України; площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше двох гектарів, але не більше 20 гектарів).