Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пам’ятка для ФОПа-початківця: з чого почати

, опубліковано 28 липня 2020 о 08:26

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Приймаючи рішення щодо організації та ведення бізнесу, громадянин самостійно обирає систему його ведення. Можна організувати ведення бізнесу шляхом відкриття та реєстрації юридичної особи (підприємства, товариства) або зареєструватися фізичною особою - підприємцем.

Фізична особа – підприємець – це ідеальна форма для невеликого бізнесу. Перевагою такої форми є: відносна простота реєстрації та не потребує ведення бухгалтерського обліку.

Разом з цим, необхідно розуміти, що фізична особа відповідає всім своїм майном за зобов’язаннями, пов’язаними з веденням підприємницької діяльності.

Зареєструватись фізичною особою – підприємцем може будь-яка дієздатна особа, яка досягла вісімнадцятирічного віку.

Процедура реєстрації є безоплатною (відсутній адміністративний збір) в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП), шляхом подання необхідних документів. При цьому, на сьогодні реєстрацію можливо провести в будь-якого реєстратора на території України, незалежно від місця проживання. Однак, податковий облік здійснюватиметься контролюючим органом за місцем реєстрації.

Для початку слід визначитись з видами діяльності та підібрати оптимальну систему оподаткування.

Види діяльності фізичної особи – підприємця обираються відповідно до Класифікатора видів економічної діяльності. Жодних обмежень щодо кількості видів економічної діяльності законодавство не містить. Більше того, можна обрати види діяльності з абсолютно різних галузей.

Обрання КВЕДів не зобов’язує здійснювати всі обрані види діяльності, але якщо в майбутньому підприємець планує розширяти бізнес – краще обрати одразу всі заплановані КВЕДи. Адже внесення змін до реєстру – вже платна послуга.

На сьогоднішній день існує дві істотно різні системи оподаткування:

- загальна система оподаткування, яка передбачає сплату податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 % чистого доходу та військового збору у розмірі 1,5 % чистого доходу;

- спрощена система оподаткування, яка передбачає сплату єдиного податку.