Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

За яких умов ФОП, які не здійснювали діяльність, можуть списати борги з ЄСВ

, опубліковано 16 липня 2020 о 08:24

У Головному управлінні ДПС у Луганській області розповіли. Підлягають списанню несплачені станом на 03.06.2020 року суми недоїмки, нараховані фізичним особам - підприємцям на загальній системі оподаткування та фізичним особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність, за період з 1 січня 2017 року по 3 червня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки, за умови що такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

Фізичні особи – підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування такою «акцією» скористатися не зможуть.

Щоб списати борги необхідно:

1. Закритися в період з 03.06.2020 року по 31.08.2020 року

- фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування подають заяву про припинення підприємницької діяльності державному реєстратору та до податкового органу за основним місцем обліку заяву про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені (в довільній формі).

- фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність подають заяву про зняття з обліку як платника єдиного внеску та заяву про списання суми недоїмки, штрафних санкцій та пені (в довільній формі) до податкового органу за основним місцем обліку.

2. Надати звітність з єдиного внеску

Якщо ви не подавали звітність з єдиного внеску – саме час це порушення виправити. Принаймні, за періоди 2017 - 2020 рр. – подання такої звітності до податкового органу за основним місцем обліку - це обов'язкова умова для списання недоїмки за ці періоди.

При цьому штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", за наведених умов не застосовуються. Тобто, за подання Звітів з єдиного внеску із запізненням – не штрафуватимуть. Якщо ж всю звітність за 2017 - 2020 рр. було подано – наново подавати її не треба.

І не забувайте про «ліквідаційний» Звіт з єдиного внеску.

Його подають до податкового органу:

  • фізичні особи - підприємці на загальній системі оподаткування – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності;

  • фізичні особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність – протягом 30 календарних днів з дня подання заяви до податкового органу про зняття з обліку платника єдиного внеску.

Після виконання двох зазначених умов податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення, списувати борги чи ні.

У відомстві нагадують, що ці норми визначено Законом України від 13 травня 2020 року № 592-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників». Він набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту 5 розділу I цього Закону, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто з 03 червня 2020 року.